Homs condiciona el suport a Sánchez al referèndum

0
francesc Homs referèndum
Francesc Homs, líder de CDC al Congrés, compareix davant els mitjans | Foto: Europa Press

El líder del PDC al Congrés assegura el vot per al Pedro Sánchez si els socialistes es comprometen a celebrar un referèndum a Catalunya

El portaveu parlamentari de l’antiga Convergència (CDC), Francesc Homs, ha rebutjat el candidat a la investidura, Mariano Rajoy, i ha condicionat el suport a una eventual alternativa liderada pel socialista Pedro Sánchez que “consideri” la celebració del referèndum d’independència que reclama, segons ell, el “80%” dels catalans.

En el debat d’investidura que se celebra aquest dimecres al Congrés dels Diputats, Homs ha garantit a Sánchez la disposició dels vuit diputats de l’ara anomenat Partit Demòcrata Català (PDC) de “contribuir a un verdader canvi a Espanya”, ja que el PP té “impossible del tot” oferir un Govern espanyol estable per al país.

Però per a això, ha dit, és determinant que primer hi hagi voluntat d’intentar-ho i després, de portar-ho a terme. “Sense assumir la qüestió catalana, no hi haurà Govern espanyol ni ara ni després. A partir d’aquest dilluns, vostè tindrà la iniciativa i tota la pressió del món”, ha emplaçat Sánchez, i l’ha animat que explori la via d’intentar conformar un Govern espanyol alternatiu a l’opció del PP.

I és que el PP, opina Homs, va camí de presenciar que el problema a l’hora de formar un Govern espanyol són precisament ells, els populars, incapaços ara de formar Govern espanyol per “la seva incapacitat de convèncer”, l'”abús de poder” exercit aquests últims anys i per l'”agressivitat” mostrada contra els que pensen diferent.

 

CDC ja sap què és quedar primer i no guanyar

A Rajoy li ha advertit que en un sistema parlamentari guanyar no equival a “quedar primers”. “Guanyar és poder fer Govern, li ho dic per experiència”, ha assenyalat en al·lusió a la conflictiva formació del Govern català, que va obligar Artur Mas a fer un pas enrere per pressions de la CUP.

Homs ha arremès contra el pacte d’investidura PP-Ciutadans perquè, segons la seva opinió, no respecta el principi d’autonomia política i financera de les Comunitats Autònomes.  “Vostès estan reformant ‘de facto’ la Constitució per la porta del darrera”, s’ha queixat Homs, que veu en el paquet de mesures sobre Catalunya incloses en el pacte “una ofensa” contra aquesta autonomia i la seva llengua, “camuflada” sota la intenció d’impulsar l’educació de l’anglès a les escoles, quan Catalunya és una de les CA amb nivell més alt d’anglès.

 

Homs diu a C’s que millor es quedi a casa

A Ciutadans els ha dit que han batut marques amb dos pactes d’investidura fallits (primer amb el PSOE de Pedro Sánchez i ara amb el PP de Rajoy), per la qual cosa els ha convidat a quedar-se “a casa la pròxima vegada” perquè potser així es pugui formar Govern espanyol.

I per reivindicar el dret d’autodeterminació de Catalunya Homs s’ha remuntat a la Constitució del 1812, quan el regne espanyol comprenia territoris com Guatemala, Cuba, Veneçuela, el Perú, i les Filipines, entre d’altres, avui nacions independents. “Catalunya, com demostra la història i el present, pot ser un nou país que al final gaudirà de tot el seu reconeixement”, ha sostingut.

En la seva rèplica, Rajoy ha opinat que l’opció d’un Govern espanyol alternatiu encapçalat per Pedro Sánchez amb el suport de partits independentistes seria “el pitjor” per a Espanya perquè “comportaria molts perills”.

 

Baralla sobre què és antidemocràtic

I és que defensar la celebració d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya en què només votin els catalans equival a reivindicar “la liquidació de la sobirania nacional” i del principi d’igualtat dels espanyols. “Això és molt més antidemocràtic”, li ha dit Rajoy, que ha avisat Homs que “no es pot estar enarborant sempre la bandera del victimisme”.

Rajoy ha rebutjat de manera contundent les acusacions que el seu pacte amb Ciutadans és una ofensa contra el català i Catalunya i ha preguntat a Homs si està “orgullós” de la divisió entre els catalans que han provocat les polítiques del seu partit.