Homs planteja una comissió al Congrés per estudiar l’opció de referèndum

0
Homs judici referèndum inhabilitació
Francesc Homs atèn els mitjans al Congrés dels Diputats | Diari Català (Foto: Europa Press)

El candidat de CDC al Congrés, Francesc Homs, proposa una comissió per estudiar les possibilitats de fer un referèndum a Catalunya

El candidat de CDC en les eleccions generals, Francesc Homs, ha proposat crear una comissió de treball al Congrés específica per tractar les possibilitats que hi ha de fer un referèndum a Catalunya, una opció que han rebutjat la resta de caps de llista catalans en els comicis malgrat fer una apel·lació al diàleg.

En un debat de candidats a Ràdio Barcelona-Cadena Ser aquest dimarts recollit per Europa Press, Homs ha argumentat la necessitat d’impulsar aquesta comissió i que sigui plenament operativa, fins al punt que les seves conclusions estiguessin llestes a finals d’aquest any.

El candidat d’En Comú Podem, Xavier Domènech, que ha defensat el referèndum que propugnen des de la seva formació, ha assegurat que li sorprèn la iniciativa d’Homs “perquè CDC deia en les anteriors eleccions que anava al Congrés a negociar la independència”, i també ha criticat la reforma federal de la Constitució que plantegen els socialistes.

Des dels socialistes, Meritxell Batet ha constatat que en l’anterior legislatura van proposar crear una subcomissió dins de la comissió constitucional, per abordar una possible reforma de la Carta Magna i resoldre així l’encaix de Catalunya amb la resta d’Espanya, tot i que Homs ja li ha respost que no és el mateix que el que proposen des de Convergència.

El candidat republicà, Gabriel Rufián, ha qüestionat la validesa d’aquesta comissió per resoldre les demandes de Catalunya i ha afegit que “és una mala idea demanar una vegada més un referèndum perquè és un acte de fe esperar que l’Estat espanyol canviï”.

Juan Carlos Girauta – Ciutadans – ha assegurat que es pot dialogar tot el que calgui però que no serveix crear comissions “dedicades a intentar mantenir viu un caldo de cultiu, i més quan és evident quines són les majories al Congrés” respecte al referèndum.

La número quatre del PP, Dolors Montserrat, ha insistit que es pot parlar de tot dins del marc constitucional, del compliment de la llei i la lleialtat a les institucions, i ha lamentat que només es debati sobre l’independentisme i no sobre altres qüestions que afecten els ciutadans.

“Molta retòrica del diàleg però després sorprèn que poder debatre de manera específica sobre la qüestió catalana comporti tantes dificultats“, ha tancat Homs, que creu que si no hi ha una voluntat de fer coses diferents no es resoldrà la situació a Catalunya.