Homs i Requena protagonitzen l’històric ‘superdissabte’ de CDC

0
Urnes pel superdissabte
Les urnes, preparades pel 'superdissabte' de CDC | Foto: Europa Press

Al voltant de les 20:30 es coneixerà el guanyador de les històriques primàries convocades per CDC que també serviràn per decidir el futur del partit

El vicesecretari d’Estratègia de CDC i portaveu de DL al Congrés, Francesc Homs, i la presidenta de la sectorial d’Igualtat, Sílvia Requena, es disputen aquest dissabte ser el candidat a les eleccions generals del 26J en unes primàries històriques a Convergència, després de ser les primeres que celebra el partit des de la seva fundació.

Però el nom del cap de llista al Congrés no és l’únic que decidiran els militants. Aquest dissabte també s’ha de prendre una decisió sobre el futur del partit: la militància escull entre fundar una nova formació -preferència de la direcció- o renovar-se. El fet que aquestes dues votacions coincidissin en el temps ha portat als convergents a denominar aquesta jornada ‘Superdissabte’.

Tant Homs com Requena, advocada i número dos de DL al Senat, van superar de llarg el nombre d’avals que es necessitaven per ser candidat, tot i que el dirigent convergent ha presentat 827, el doble dels que va lliurar el seu rival -378-.

Per aquesta raó, des de la direcció de CDC no dubten de la victòria d’Homs en aquest duel i que repetirà així al capdavant de la candidatura, després que en els comicis del 20D liderés la llista sota el nom de Democràcia i Llibertat després de la sortida d’Unió, obtenint 8 escons, la meitat que el 2011 quan van acudir conjuntament.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la portaveu del Govern, Neus Munté, i diversos consellers, com Meritxell Borràs, han expressat públicament el seu suport a Homs. L’actual portaveu de DL al Congrés tot i això ha negat que sigui el candidat de la direcció i Requena la de les bases, tal com ha intentat sostenir la responsable d’Igualtat durant la campanya de les primàries.

Tot i que hi ha qui apunta que Germà Gordó, que sona com a aspirant a la secretaria general, beneeix la candidatura de Requena -comparteixen despatx d’advocats-, ella rebutja aquesta idea i s’ha erigit com la veu de les bases i la renovació.

Homs ja ha avançat que no concorrerà a cap càrrec al congrés del partit de principis de juliol perquè la seva prioritat són les eleccions, i s’ha presentat davant de la militància com un dirigent catalanista honrat i que sempre ha cregut que la millor solució per a Catalunya és la independència.

Requena ha assegurat que renunciarà a liderar el grup parlamentari en cas de treure pitjors resultats que Homs i li ha reclamat que faci el mateix si no els millora, i tots dos han coincidit que les primàries han servit per activar el partit amb vista al comicis i el congrés de juliol.

14.620 militants, cridats a les urnes

Un total de 14.620 militants -els que tenen més de 6 mesos d’antiguitat i estan al corrent de pagament- tindran dret a vot en aquestes primàries i ho podran fer en alguna de les 197 taules que es repartiran per tot el territori des de les 10.00 fins a les 19.30 hores.

El partit ha previst tres tipus de votació -l’anticipada, l’urna mòbil i el vot exterior- i la jornada tindrà la participació de 82 interventors repartits per totes les agrupacions, que són membres de les dues candidatures i col·laboradors que volen participar del procés.

Està previst que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, voti a Girona, el seu antecessor en el càrrec Artur Mas a Barcelona, mentre que Homs ho farà a Vic (Barcelona) i Requena a Vilanova i la Geltrú (Barcelona).

Dos quarts de nou, hora clau

Una vegada es tanqui la votació, el partit preveu donar resultats de les votacions cap a les 20.30 hores, convocar una compareixença del candidat guanyador i del perdedor, i després una roda de premsa de Mas acompanyat de la direcció del partit.

CDC farà diumenge un Consell Nacional també per aprovar les llistes -dilluns acaba el termini per presentar-les- i es convocarà el congrés del 8 al 10 de juliol en el Fòrum de Barcelona.