HSBC acomiada a 50.000 treballadors per a reduir costos

0
HSBC acomiada a 50.000 treballadors per a reduir costos

HSBC acomiada a 50.000 treballadors per a reduir costos

L’entitat deixa de treballar a Brasil i Turquia

El banc HSBC retallarà 25.000 llocs de treball, gairebé el 10% de tota la seva plantilla, a més, acomiadarà a 25.000 empleats més en vendre les seves filials de Brasil i Turquia. Els acomiadaments formen part d’un pla de reestructuració, l’objectiu de l’entitat financera és augmentar la seva rendibilitat a través de l’estalvi d’entre 4.500 i 5.000 milions d’euros en costos, centrar-se en els països més productius i incrementar el pes de la banca tradicional en el seu model de negoci.

A Brasil només tindrà presència “per a servir als grans clients corporatius respecte a les seves necessitats internacionals”. Seguiran en el mercat mexicà i nord americà tot i el seu baix rendiment, segons fonts properes al banc aquest està per sota dels objectius fixats. “HSBC està duent a terme una revisió significativa de la seva cartera de negocis”, ha indicat HSBC en un comunicat.

HSBC continua sent el primer banc europeu per capitalització borsàtil amb uns 163.000 milions d’euros. La classificació mundial està dominada per les grans entitats financeres xineses, HSBC és setè.

Durant una presentació als accionistes, Stuart Gulliver, conseller delegat de la firma, va donar a conèixer els criteris que el banc farà servir per a decidir si l’entitat manté la seva seu general al Regne Unit. La política fiscal del Govern britànic amb els bancs és un dels principals factors que s’estudiaran per a decidir si la seu de l’entitat continua a Londres.

HSBC, va assenyalar Gulliver, traslladarà abans de l’any 2019 gran part de les seves operacions del Regne Unit a una entitat separada, en compliment de la legislació britànica la qual exigeix als bancs separar els dipòsits dels particulars de les operacions de banca privada, aquesta mesura té com a gran objectiu protegir als clients particulars. Els plans presentats per HSBC donen pistes sobre quines són les noves zones geogràfiques prioritàries. La reducció total d’actius és d’un 25%, i el pes que suposa Àsia a l’entitat passa d’un 33% a un 40%. Fins a 8.000 acomiadaments seran conseqüència del tancament de sucursals a terres britàniques i de la reducció de plantilla a la seu londinenca de Canary Wharf. L’entitat busca reduir costos laborals mitjançant el trasllat de personal a països amb costos més baixos.

HSBC, un banc amb retallades constants

El banc es troba sota pressió dels seus inversors per a millorar els resultats de l’entitat, les seves accions han tingut un rendiment inferior que les dels seus grans competidors, l’estratègia de Gulliver és moure el capital des de les unitats amb menor rendiment, com Turquia i Brasil, cap a zones amb major potencial, principalment Àsia. “Reconeixem que el món ha canviat i necessitem canviar amb ell”, argumenta Gulliver.

Es tractarà de la segona gran onada de retallades al HSBC. Després que Gulliver assumís el timó ara fa quatre anys, es van eliminar 30.000 llocs de treball. Quan Gulliver va entrar, l’any 2011, la firma comptava amb 296.000 treballadors; un cop que es dugui a terme la nova reducció i la retirada a Turquia i Brasil, l’entitat disposarà de poc més de 200.000. Els acomiadaments d’aquesta segona onada provocaran un increment del negoci digital i l’automatització de processos.

La situació a Espanya

HSBC té presència a Espanya des de 1981. Des de llavors l’entitat s’ha centrat en la banca d’empreses, tant nacionals com internacionals, així com amb institucions financeres i el sector públic espanyol i portuguès. Aquesta especialització, i el fet de comptar amb solament 180 treballadors entre Madrid i Barcelona, ha provocat que no existeixin gaires nervis a la seva plantilla espanyola. El banc ja va disminuir la seva presència fa anys en deixar la banca privada.