I a tot això, què és Raqqa?

0
Raqqa, Síria / Bertramz
Raqqa, Síria / Bertramz

Breu descripció de la ciutat sota domini d’Estat Islàmic

Arran dels darrers atemptats reivindicats per Estat Islàmic i de la resposta del govern francès en territori sirià, la ciutat de Raqqa està apareixent de forma continuada als mitjans de comunicació, per damunt fins i tot d’altres ciutats més grans com Damasc, Aleppo o Homs. Per això, molta gent pot desconèixer les característiques d’aquesta ciutat siriana. Per tant, què és avui Raqqa?

Raqqa (o al-Raqqah) és una ciutat situada al centre-nord de Síria, capital de la província que porta el mateix nom, amb una població que amb les vil·les metropolitanes superava els 300.000 habitants abans de l’esclat de la guerra civil. Actualment, és la principal ciutat sota control d’EI, si bé el control de la província està en disputa entre l’ISIS/ISIL (sud) i l’exèrcit kurd (nord).

La ciutat de Raqqa va ser una de les primeres grans poblacions que es va alçar contra el règim d’Al-Assad, vencent les seves forces l’any 2013. Les forces que van fer fora les tropes del règim eren sobretot membres del Front Al-Nusra (lligat a Al-Qaida), així com grups i milícies moderades, en major o menor mesura relacionades amb l’Exèrcit Sirià Lliure. No obstant, des de llavors, les forces d’Estat Islàmic han anat guanyant presència al territori, fins al punt de controlar el total de la ciutat cap a principis de 2014.

Aquest control efectiu d’ISIS a la ciutat siriana des de llavors ha comportat la fugida de part de població, especialment minories xiïtes i cristianes, així com la destrucció de bona part dels seus monuments religiosos, en especial la mesquita xiïta d’Uwais al-Qarni i l’Església dels Màrtirs.

Recentment, les forces kurdes han ocupat part del territori per on circula la carretera que uneix Raqqa i Mossul, la principal ciutat controlada per ISIS a l’Iraq, tallant bona part de les seves vies de subministrament i de transport.

Arran de la intensificació dels bombardejos a Raqqa, es creu que bona part dels dirigents d’ISIS han abandonat la ciutat precisament per Mossul.