Iceta, contrari a la llibertat de vot al PSOE per la investidura

0
PSC participarà PSOE
El líder del PSC, Miquel Iceta | Foto: Europa Press

El primer secretari del PSC insisteix que, decideixi el que decideixi el Grup Parlamentari socialista, els diputats catalans votaran ‘no’ a Rajoy

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat aquest dilluns que no és partidari que el Grup Parlamentari Socialista doni llibertat de vot als seus diputats en una sessió d’investidura del popular Mariano Rajoy, perquè no es tracta d’un assumpte de consciència, sinó de posició política, i ha insistit que els diputats del PSC votaran no. És més, ha afirmat que li agradaria “trobar una veu socialista que digui que si ningú té una raó especial per no aparèixer juntament al PP és el PSC, per la situació de Catalunya”.

Segons la seva opinió, “no cal ser gaire intel·ligent” per entendre que, en una situació en la qual el PP i els independentistes porten a un “xoc de trens”, el PSOE no vulgui aparèixer al costat de cap dels dos. Així, en una entrevista a la Cadena Ser recollida per Europa Press, ha assegurat que, fins i tot en el cas que el PSC votés diferent a la resta del Grup Socialista -si finalment el PSOE optés per l’abstenció-: “Jo no vull trencar, vull mantenir una coherència”. En aquest sentit, ha recordat que fa uns mesos els socialistes d’Aragó van votar diferent de la resta dels seus companys i no va passar res.

En tot cas, Iceta segueix pensant que “és difícil” que el PSOE canviï el ‘no’ a Rajoy que va adoptar en el seu Comitè Federal, perquè els motius d’aquest rebuig segueixen “intactes i incrementats” i no se li acut quin motiu hi podria haver per canviar la posició. Al “motiu de fons” de rebuig a la política econòmica i social del PP, ha precisat, s’hi suma que el judici del cas Gürtel està demostrant que aquest partit no té “capacitat ni prou voluntat per lluitar contra la corrupció”.

En tercer lloc, ha dit, hi ha els qui a Catalunya fan al PP “responsable que no hi hagi un diàleg que pugui resoldre el problema de l’encaix entre Catalunya i la resta d’Espanya”. A més, ha avisat que després de la investidura ve la governabilitat, i “les mateixes veus” que reclamen avui al PSOE que s’abstingui li demanaran després que aprovi els Pressupostos o “eventuals retallades socials”.

D’aquesta manera, ha prosseguit, el partit veurà “molt minvada la seva capacitat de fer oposició” i a més amb la perspectiva d’unes eleccions “d’aquí a un o dos anys”, perquè, a la seva manera de veure-ho, la correlació de forces que existeix al Congrés farà que la legislatura sigui curta “i el PSOE es veurà associat al que faci el PP sense gaires possibilitats de desmarcar-se’n”.

“El PSOE s’equivocaria molt si deixa governar el PP”, ha insistit, i ha reiterat la petició que es consulti la decisió a la militància, perquè decidir una abstenció sense consultar tindria “un alt cost”.

 

Sense data per la reunió amb Javier Fernández

Iceta ha ressaltat que el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, va trucar-li per telèfon dissabte a la nit i van quedar per veure’s, però aquesta reunió encara no té data i, segons ha dit, no sap si Fernández voldrà que sigui pública. Tampoc no té data per reunir-se amb els set diputats del PSC al Congrés. Segons ha dit, creu que tots ells estan en contra de l’abstenció però, en qualsevol cas, ha remarcat que, si bé les opinions dels diputats són importants, el que importa és què decideixin els òrgans del partit.

Iceta també té clar que la causa que el PSOE estigui ara “en una situació de debilitat i falta de lideratge” es deu a què “algú va decidir fer una censura al secretari general que hi havia”, Pedro Sánchez, que estava “mirant de formar un govern alternatiu”.  Aquest govern, ha admès, tenia “molt poques oportunitats de tirar endavant” però “una majoria del Comitè Federal es va posar en contra d’aquesta idea” i Sánchez va dimitir.