Parlon deixa via lliure a Miquel Iceta | Diari Català

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i la vicesecretària primera i alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, es presentaran per separat a les primàries del 15 d’octubre per elegir al nou líder.

Segons han explicat a Europa Press fonts socialistes, tots dos van parlar després de la reunió de la comissió executiva que el partit ha fet dilluns: l’aspirant li va comunicar a Iceta la seva voluntat de donar veu a la militància i l’actual primer secretari li va dir que, si havia primàries, ell també concorreria.

Un nodrit grup de dirigents del partit aposta per un pacte entre els dos aspirants abans de les primàries amb l’objectiu de configurar una candidatura conjunta fort que eviti pugnes internes, i Parlon ha destacat aquest dimecres en declaracions als mitjans abans de participar en un acte a Lleida que no descarta que pugui donar-se un acord, però això es produiria “després que la militància elegeixi”.

Segons ha precisat Parlon, la tarda d’aquest mateix dimecres ha mantingut una conversa telefònica amb Iceta per ratificar la concurrència per separat a les primàries, un escenari que per a la candidata servirà per “enfortir el partit a partir del debat” que es generi.

Parlon ha presentat la seva candidatura dijous passat davant dels mitjans de comunicació i Iceta ho farà aquest divendres en un acte al centre Cívic Teresa Pàmies de Barcelona a les 19 hores.

Tots dos hauran d’oficialitzar la seva decisió entre dilluns i dimecres de la setmana que ve, i després hauran de recollir el mínim d’avals necessaris per concórrer a les primàries: el 5% del conjunt de la militància o un 20% de firmes dels membres del Consell Nacional.

Ara com ara, Iceta i Parlon són els dos únics noms que s’han postulat per dirigir la formació, i els candidats hauran de presentar els avals abans del 28 de setembre: si tots dos ho aconsegueixen, es farà la campanya electoral entre el 30 de setembre i el 14 d’octubre.

Ja amb un nou líder elegit, el partit farà un congrés del 4 al 6 de novembre per debatre la ponència en la qual es recull el seu projecte polític, i que té com punt polèmic el fet que prevegi apostar per un referèndum a la canadenca si fracassés la reforma constitucional en clau federal a la qual aspira el PSC.