Iceta vol un pacte amb Podem i Ciutadans

0
Pedro Sánchez, Susana Díaz i Miquel Iceta al Consell Polític. Foto: Europa Press
Pedro Sánchez, Susana Díaz i Miquel Iceta al Consell Polític. Foto: Europa Press

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha proposat avui un pacte PSOE-Podem-C’s si els populars no aconsegueixen formar govern

Després que el Secretari General del PSOE, Pedro Sánchez, anunciés ahir des de Lisboa que intentaria formar una “gran coalició” de forces “progressistes”, hi torna a haver moviments entre els barons socialistes. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat avui que si el PP no aconsegueix formar govern, s’hauria d’apostar per un pacte de govern “reformista” a l’Estat.

Segons Iceta, seria la decisió més “encertada”, ja que totes tres forces estan en contra d’un altre govern del Partit Popular i sumen en vots a “una majoria d’espanyols que no volen que Rajoy segueixi com a president del Govern”, tot i que ha reconegut que guanyaren encara que ho fessin amb un descens “molt significatiu”.

També ha recordat al Secretari General de Podem, Pablo Iglesias, que si “bloqueja” aquesta possibilitat, perdrà molts votants progressistes. Segons ha declarat a l’agència EFE, “un govern reformista a partir d’un programa pactat” entre els tres és una opció factible i que s’hauria de considerar si Mariano Rajoy no pot formar govern.

Iglesias ha estat blanc de més crítiques, ja que Miquel Iceta ha fet al·lusió al seu partit dient que n’hi ha que “posen més pes en les seves línies vermelles que en les seves línies verdes”. Així, segons el líder del PSC, no hauria de ser gaire complicat trobar punts en comú entre els tres partits si hi ha voluntat.

Dins la tònica general del seu partit, Iceta ha remarcat que de cap manera hi haurà pacte amb Rajoy i que esgotaran totes les possibilitats abans d’anar a les eleccions. El mateix matí, la baronessa andalusa, Susana Díaz, ha afirmat el mateix i ha donat el seu suport a l’opció de Sánchez de conformar una alternativa al govern conservador.

Tot i els gestos conciliadors per part del PSOE, la resta de partits no està receptiu per crear aquest tipus d’aliances. Mentre que Podem segueix exigint el referèndum a Catalunya com a condició necessària per pactar, des de Ciutadans ja han avisat que tot i que els d’Iglesias retiressin aquesta “línia vermella”, no recolzarien un govern de Sánchez on hi fossin ells.

Des de Moncloa, Pedro Sánchez també rep pressions. La vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, li ha recordat al Secretari General dels socialistes que si no permet que Rajoy governi, estarà donant suport a un referèndum a Catalunya i a una “agenda radical”. També li ha demanat que continuï amb el “bon costum constitucional” de deixar governar la llista més votada, que permetrà una agenda “moderada i que “Espanya continuï sent Espanya”.