Iglesias i Rivera mostren les seves diferències en matèria econòmica al #AlbertvsPablo

0
Iglesias, Évole i Rivera, durant un moment del programa | Foto: La Sexta
Iglesias, Évole i Rivera, durant un moment del programa | Foto: La Sexta
Iglesias, Évole i Rivera, durant un moment del programa | Foto: La Sexta

 

Els líders de Podemos i Ciutadans protagonitzen un debat informal on van mostrar coincidències en regeneració i divergències en política econòmica

 

Un dels debats polítics més esperats del moment va tindre lloc aquest diumenge a una cadena privada –La Sexta- i en un format gens habitual –en un bar, moderat pel periodista Jordi Évole i sense cap tipus de pacte entre partits-. I no va deixar decebut a quasi ningú. Va ser moltíssima la gent que va seguir el programa on els líders de Podemos i Ciutadans, Pablo Iglesias i Albert Rivera respectivament, van contraposar idees i propostes respecte als temes més candents de l’actualitat i els que, ben segur, marcaran la campanya i els comicis generals del proper 20 de desembre.

La regeneració democràtica que ambdós líders representen va quedar reflectida en la coincidència d’opinió tenien en varis temes, com la suspensió de l’anomenada ‘Llei Mordassa’, el tancament dels CIEs –on es troben els immigrants en situació irregular-, o el pagament de l’IBI per part de l’Esglesia (“i partits, sindicats i patronal”, tal com va puntualitzar el líder de Ciutadans). “Podriem acabar presentant-nos junts”, va ironitzar el líder de Podemos al veure com ell i Rivera coincidien en un seguit de preguntes ràpides proposades per Jordi Évole.

Però durant el que va durar el debat –que va fer que La Sexta fos líder indiscutible a les xarxes socials la nit de diumenge- es va notar com Rivera i Iglesias divergeixen en molts punts. El moment on la cordialitat –informal i gens fingida- entre els dos joves líders polítics va ser més feble va coincidir al parlar del sector bancari i les grans empreses. Évole va mostrar unes imatges on el president del Banc Sabadell reconeixia una trobada a petició seva amb Albert Rivera. Això va ser aprofitat per Iglesias per tornar a acusar –com a mantra del que alguns mitjans i tertulians s’han fet ressò- Ciutadans de ser el partit “que agrada als banquers”. “Bé, als banquers i a una bona part dels catalans”, va matissar Rivera fent referència als 25 diputats obtinguts pel seu partit a les darreres eleccions catalanes. Només després de minuts de discussió, Pablo Iglesias va reconèixer que “pel bé del país, els dos seriem capaços de reunir-nos amb el mateix diable”.

 

    Malgrat tot, el debat va continuar i, sense deixar el tema econòmic, el públic va poder conèixer un altre punt on Podemos i Ciutadans tenen posicions quasi antagòniques. Al parlar de la possibilitat que Podemos obre a la nacionalització d’alguns serveis bàsics, Albert Rivera va advertir que el seu partit no està gens d’acord amb aquesta manera de fer: “això té un nom, i és comunisme”. En comptes d’això, Rivera proposa un tribunal de la competència eficaç “i cada vegada que una empresa d’un sector clau no actués com ha de ser, se la sotmetria a una multa important”. Això va provocar la rèplica del conductor: “però aquestes multes ja es posen i no produexien gaires efectes”, va apuntar Jordi Évole.  

Rivera, guanyador als ‘tuits’

El darrer punt important del debat econòmic que es va presentar al primer Salvados de la temporada va ser el de la ‘renta bàsica’ que Podemos proposava en els seus inicis i que, amb el temps i les diferents convocatòries electorals, ha anat matisant. Pablo Iglesias va senyalar al debat que, al seu parer, és important un sou mínim més alt que l’actual -648 euros- per incentivar el consum i, així, la ocupació. Ciutadans, en canvi, no té gens clar que un augment del sou mínim sigui la solució. “Nosaltres proposem una compensació via IRPF”, va apuntar Albert Rivera. Al que feia referència el líder ‘taronja’ és compensar els ciutadans que guanyin menys d’una quantitat anual per mitjà no d’una renda directa –com proposa Podemos- si no mitjançant la declaració de la Renda anual. “Si una persona cobra 8.500 euros l’any, per exemple, nosaltres el compensaríem fins arribar als 10.500 euros anuals per mitjà de l’IRPF”, va detallar Albert Rivera durant el cara a cara.  

 

Fent cas a les reaccions a les xarxes socials minuts després de la finalització del debat, el guanyador als ‘tuits’ –per no dir als punts- va ser Albert Rivera, que va protagonitzar els comentaris més positius sota l’etiqueta #AlbertvsPablo. “Rivera és sentit comú i prudència mentre Iglesias és idealisme”, va resumir un tuitaire. Tot i això, queden moltes setmanes de pre-campanya electoral i tant Ciutadans com Podemos són els que més treball tenen. Segons el CIS, ambdós partits poden ser clau de govern ara que el bipartidisme esta clarament debilitat. Iglesias i Rivera marquen amb aquest debat l’inici d’una nova forma també de fer campanya. Per cert, qui sap si abans de les generals veiem un ‘debat a quatre’ amb Iglesias i Rivera però també Sánchez i Rajoy. La Sexta porta dies avisant que ja han demanat als quatre principals partits poder organitzar aquest debat. Iglesias ja va acceptar des del seu Twitter però falta veure si els altres tres líders s’atreveixen a un debat que seria històric a Espanya.