Iglesias parla de la crisi del PSOE com “la més important” des de la Guerra Civil

0
Pablo Iglesias Congres
El líder de Podemos, Pablo Iglesias, al Congrés dels Diputats | Foto: Europa Press

Per al líder de Podemos la situació al PSOE és “una crisi de règim” localitzada al “partit més important de l’últim segle a Espanya”

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, considera que la crisi del PSOE no és una “crisi de partit” més, sinó “una crisi de règim”, el desenllaç i conseqüències del qual determinaran “el resultat de la transició política que viu” Espanya. De fet, assegura que es tracta de “la crisi més important des del final de la Guerra Civil en el partit més important de l’últim segle a Espanya”. “Avui la transició de fa 40 anys, amb totes les seves complexitats, les seves tensions i els seus sovint oblidats centenars de morts, sembla un procés senzill si es compara amb l’actual situació”, assegura Iglesias.

En el seu article ‘La crisi del PSOE com crisi de règim’ que aquest dijous ha publicat en el seu bloc del diari Público, el líder del partit morat exposa les implicacions que té la crisi dels socialistes en la transformació del sistema polític que viu Espanya, segons la seva opinió, des de la irrupció del 15M el 2011. Segons Iglesias, la magnitud de la crisi del PSOE es mesura precisament en el fet que el bloqueig que viu Espanya “té a veure més aviat amb les tensions que s’estan produint” en aquesta formació; tensions “entre els partidaris de la restauració del sistema de partits anterior a les eleccions del 20D, i els partidaris del reacomodament del PSOE a la nova situació”.

Els primers, “els partidaris de la restauració”, representats per l’encara secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el seu equip, rebutgen entregar un govern al PP però tampoc “s’atreveixen” a governar amb Podem, i per aquesta raó, segons Iglesias, la seva aspiració és tornar a un sistema bipartidista que situés a la formació en una “modesta posició en l’esquerra”.

L’altre sector, “els partidaris del reacomodament”, amb l’expresident del Govern Felipe González i la líder andalusa, Susana Díaz, “al capdavant”, volen, segons la seva opinió, “entregar” el Govern al PP, al qual consideren “un dels pilars polítics d’Espanya” i el seu “històric competidor en el sistema del torn”. “Podemos i els seus aliats representen un perill al qual cal conjurar-se fins i tot amb els seus vells rivals”, postil·la.

“No sé què ocorrerà finalment en el PSOE. Temo que el que es dirimeix allà no dependrà només d’interpretacions jurídiques i estatutàries; parlem de la crisi més important des del final de la Guerra Civil en el partit més important de l’últim segle a Espanya. Qui pensava que podia haver-hi normalitat política sense que el PSOE es decidís pel PP o per nosaltres s’equivocava”, apunta.

En el seu article, Iglesias també estableix una comparació del “èxit procés” de la transició de fa 40 anys -si s’atén, diu, “als enormes consensos que va suscitar”- amb la qual viu ara Espanya i que es va visibilitzar en els resultats de les eleccions del 20 de desembre, que “van canviar per sempre el sistema de partits a Espanya”. “A partir de llavors la tensió en el PSOE va provocar la situació que ara veiem en tota la seva cruesa”, sentencia.

 

Podemos, preparats per repetir eleccions

Davant de la incertesa del desenllaç d’aquesta crisi “de règim” que, segons Iglesias, té al PSOE com a escenari, el líder del partit morat conclou el seu article avisant als seus que el paper de Podem ha de ser seguir “del costat de la gent” i “estar preparats per governar”, “per a la repetició electoral” o perquè el PP es torni a fer amb el govern si guanyen la batalla els socialistes partidaris d’aquesta opció.

“Hem d’estar segurs del nostre paper com força política que ofereix garanties i que cal construir com a instrument d’un moviment popular que segueixi empenyent per una societat més justa. Ningú dubta a Espanya que nosaltres mai anirem de la mà del Partit Popular. En temps d’incerteses i de cops oligàrquics, Units Podem ha de ser el referent de seguretat dels quals volen una societat millor davant de les elits”, conclou.