Ildefons Lima, una institució a Andorra (II)

0
Lima és un històric de la selecció andorrana
Ildefons Lima celebra un gol aconseguit amb la sleecció.
Lima és un històric de la selecció andorrana
Ildefons Lima celebra un gol aconseguit amb la sleecció.

En la segona part de l’entrevista, Ildefons Lima ens parla de les opcions dels rivals del seu grup a l’Eurocopa i del seu futur. Sobre la possible independència de Catalunya no es mulla

Després d’explicar-nos la seva experiència amb la selecció d’Andorra en la primera part de l’entrevista, Ildefons Lima tracta de fer entendre des de la seva perspectiva de jugador de futbol la part bona de l’augment de 16 a 24 seleccions de l’Eurocopa. L’andorrà parla sobre les opcions de Bèlgica i Gal·les, dues de les seleccions contra les quals s’ha enfrontat a la fase de grups, en la cita d’aquest estiu i dóna la seva opinió de perquè Andorra ha perdut nivell. En l’aspecte polític, prefereix no mullar-se en la possible independència de Catalunya i afirma que li agradaria seguir lligat al futbol quan tanques la seva etapa com a jugador, encara que mai com a entrenador.

Heu tingut rivals durs a la fase de classificació. Bèlgica, sense anar més lluny, que és una de les seleccions de moda.

Bèlgica és una selecció molt completa, té jugadors jove de molt bon nivell des de la porteria fins a la davantera. Té a futbolistes de gran classe a la plantilla, com Hazard, i la setmana passada van arribar a estar en primera posició del ranking de la FIFA. En això del futbol no se sap mai, però crec que a l’Eurocopa farà un bon paper i arribarà lluny.

I Gal·les? Primer cop a la història que es classifica per a una fase final.

No crec que sigui una selecció que arribi gaire lluny, però si els seus jugadors arriben en bon estat de forma poden ser una de les sorpreses. Té jugadors molt desequilibrants que li donen un plus a l’equip, però en un còmput global no és una selecció a tenir en compte.

Bosnia jugarà la repesca contra Irlanda.

És un equip amb jugadors molt complets, a més a més de què els països de l’antiga Iugoslàvia sempre competeixen al màxim. Crec que l’eliminació al Mundial, on es van creure millors del que realment eren, els hi va fer mal a nivell mental, i això ha fet que en aquesta fase de classificació hagin estat com més relaxats. De totes maneres, si s’ho prenen seriosament tenen moltes opcions de superar la repesca i poden donar molta guerra. Els veig capaços de tot.

S’han quedat fora, però Israel i Xipre també han donat molta guerra.

En els últims anys els dos equips estan ficant equips a la fase de grups de Champions, el que demostra que son països que van creixent i que cada cop tenen més nivell. Fa uns anys es pensava que això que ha passat amb aquest tipus de seleccions era impossible, però el futbol de casa seva ha anat creixent i estan veient els resultats.

Andorra, zero punts. És cert que ha perdut nivell respecte finals del 2000?

Sí. Hi ha un gran problema, que l’equip principal del país, el FC Andorra es troba a primera catalana, i això és lamentable, doncs no és només futbol, s no que Andorra és una marca. Sóc dels que creu que es necessitaria un cop de mà de gent de fora, d’equips de més nivell; Suïssa, sense anar més lluny, podria ser com Andorra i mira on es troba. A finals dels 90, quan el FC Andorra es trobava a 2B, els jugadors venien al Principat i alguns es quedaven, feien vida aquí… aleshores sí que hi havia més nivell. Però ara, amb una Lliga semiprofesional i un equip a les catacumbes del futbol espanyol, no es pot fer gaire.

És cert que en el vostre grup hi ha hagut molta igualtat, però en altres s’han classificat per la fase final seleccions tradicionalment considerades menors a causa de l’ampliació de països per la competició. Com veus que s’hagi passat de 16 a 24 equips?

El canvi de format de l’Eurocopa ens ha deixat una fase grups més competitiva, abans a falta de tres o quatre jornades ja es coneixien les seleccions classificades i la resta de partits no tenien cap mena d’interès. D’aquesta manera, hem vist com l’última jornada ha estat molt emocionant i molts països han tingut opcions fins al final, així com algunes petites han pogut donar la sorpresa o altres gran com Holanda s’han quedat fora

Però la fase final no perdrà competitivitat?

No. Hi haurà més partits, i el que la gent vol veure és futbol. A més a més, hi haurà més ambient, amb gent de més països i la competició generarà més negoci, cosa que interessa a la UEFA.

Deixem les seleccions i anem a parla de tu, d’Ildefons Lima. Has jugat a diverses Lligues i has viscut a països ben diferents. T’ha faltat alguna cosa?

Segurament, no haver jugat a Primera Divisió. Amb el Las Palmas vaig estar molt a prop, teníem un molt bon equip i érem molt joves; jugadors com Ángel, que encara segueix, o Rubén Castro, estaven a la plantilla. Però per un altre cantó he tingut la sort de viatjar molt sent d’Andorra, i d’aquí poca gent ho ha aconseguit. La veritat és que podia haver fet més o menys, però crec que tinc el que em mereixo i estic molt content i orgullós de la meva carrera. He viscut experiències molt maques a nivell professional i fins i tot he arribat a jugar partits de Champions League gràcies a jugar a Andorra.

Tens idea del que faràs quan pengis les botes?

M’agradaria seguir aquí a Andorra i fer servir la meva experiència per ensenyar els més joves; hi ha jugadors que arriben a la selecció amb 20 o 21 anys i tenen mancances de base. M’agradaria formar part d’un cos tècnic, però mai com entrenador principal.

Ja per últim, pregunta obligada. Com vius i que en penses de la possible independència de Catalunya?

És una cosa que als andorrans ens afecta poc; a més a més, mai ens hem sentit recolzats pels catalans, quan crec que haguérem de ser un mirall per ells. Vaig néixer a Barcelona però em considero andorrà, ja que vaig vindre molt petit aquí, i em preocupo dels problemes de casa meva. No m’agrada parlar de política i menys si no estic sobre el terreny.