La ILP per una nova llei educativa, al Parlament

0
Ple del Parlament
Ple del Parlament | Foto: Europa Press

El Ple també tractarà els pressupostos del Parlament i abordarà la proposició de llei educativa de SíQueEsPot

El Ple de Parlament abordarà una Iniciativa Legislativa Popular – ILP – per un nou sistema d’educació a Catalunya, la proposta de SíQueEsPOT sobre l’educació i debatrà els Pressupostos del Parlament. La jornada del Parlament està marcada per la visita del secretari general de Sortu, Arnaldo Ortegi, a la Cambra catalana. Otegi serà rebut per Carme Forcadell per analitzar la situació política, malgrat que la visita ha comportat moltes crítiques.

Primer, els pressupostos

El vicepresident del Parlament, Lluís Coromínas, donarà compte dels Pressupostos de la Cambra. El projecte inclou un ascens en el pressupost del 2,32%. Això suposa una partida de 53.152.112 €, dels quals el 50% aniran destinats a les retribucions dels diputats i personals de la Cambra.

A més, Coromínas presentarà els comptes del Parlament, és a dir, des dels sous dels parlamentaris i del personal, fins a les despeses corrents de béns i serveis. També explicarà els comptes relatius a les subvencions pel funcionament dels grups parlamentaris i els pressupostos d’inversions reals. Un cop el ple ratifiqui els comptes, els Pressupostos es portaran al Govern per tal d’incorporar-los al Projecte de Llei  per 2016.

 

Després, la proposició de llei de SíQueEsPot

La proposta del partit SíQueEsPot consisteix a modificar la llei d’educació en els criteris de tancament de centres escolars. Contra la proposta ha presentat JxSí una esmena a la totalitat.

 

A la tarda, es debatrà sobre la ILP

Per últim, a la tarda, la sessió debatrà a la totalitat de la ILP del sistema educatiu de Catalunya. Segons fonts parlamentàries, va aconseguir reunir 66.000 firmes validades, tot i que només necessita 16.000 per continuar el tràmit. La Iniciativa Legislativa Popular haurà de superar, però, les esmenes a la totalitat de JxSí i el PP, el que fa indicar que no tindrà els suports suficients.

La Iniciativa aposta per una nova legislació catalana que contempli la plena gratuïtat a l’accés al sistema i la retirada progressiva dels centres concertats. La proposta aposta per una educació “pública, de qualitat, en català, lliure, democràtica, integral, crítica, gratuïta, no discriminatòria, universal, equitativa, laica (…)”.

A més, la ILP, promoguda per estudiants, famílies, mestres, professors d’universitat i plataformes veïnals, estableix que es destini un mínim d’un 6% del PIB a l’ensenyament públic i defensa el model d’immersió lingüística.