Les impressions dels partits abans de l’última ronda de contactes

0
Congres Diputats Espanya
Congrés dels Diputats | Foto: Europa Press

Les formacions polítiques fan les darreres valoracions en una carrera contrarellotge cap a noves eleccions

El cronòmetre està ja en el temps de descompte. En menys de 24 hores, s’anunciarà si hi haurà acord d’investidura o si pel contrari s’anirà a eleccions el pròxim 26 de juny. La segona opció és la més probable des de fa dies, tant que ahir el Rei Felip VI ja va demanar a les formacions que fessin una “campanya electoral austera”.

Tanmateix, queda tot un dia de reunions en què PP, PSOE, Podemos i Ciutadans es trobaran amb el cap d’Estat espanyol, però també ho faran Compromís, amb Joan Baldoví com a portaveu, i En Comú Podem, amb Xavier Domènech com a representant. Cal prestar atenció als grups del matí, ja que en el cas dels valencians, han decidit presentar una proposta de govern “a la valenciana”.

L’acord del Prado

En total, el document recull 30 mesures dividides en cinc eixos, entre els quals s’inclouen la regeneració democràtica, el rescat de les persones, nou model productiu, reforma del model territorial i mesures en matèria social. Dins d’aquests temes s‘hi troben recollides les principals accions proposades per PSOE i Podemos, alhora recolzades per les altres forces d’esquerra.

Proposen, entre d’altres coses, la derogació de les reformes laborals de 2010 i 2012, la de la LOMCE, la Llei Mordassa i una reforma de la llei electoral. A més, s’hi inclou la implantació d’un Ingrés Vital Mínim o la reforma del sistema de finançament autonòmic per arribar així a un estat federal.

El document afirma que les forces del canvi “han d’estar a l’altura” i aposta per una creació de govern a la valenciana, on el PSOE tindria la presidència i la resta de forces d’esquerres formarien part del govern.

L’esquerra ha decidit anar junta

La reunió amb el portaveu d’Izquierda Unida-Unidad Popular, Alberto Garzón, va ser ahir ja que se celebren segons la representació que té cada grup dins el Congrés. Garzón va optar per explicar-li a Felip VI quina era la seva postura davant les noves eleccions i la possible confluència del seu partit amb Podemos.

Respecte als altres partits, Garzón va assenyalar que “el PSOE va optar per anar-se’n amb Ciutadans” i que “els que ens vam quedar a la taula a quatre, tenim el deure moral i polític d’anar junts per evitar els prejudicis de la llei elecotral però per enviar el missatge també de que no volem que PP i Ciutadans governin”.

Ciutadans opta per la discreció i la distància

El torn de Ciutadans arriba al migdia, però a diferència de la resta de formacions, el seu missatge abans de les converses amb Felip VI ha estat discret i auster, tot i que amb les crítiques que corresponen. Cal tenir en compte que els de Rivera arriben a la ronda de converses amb una denúncia per finançament il·legal.

El portaveu de Ciutadans, José Manuel Villegas, va culpar al PSOE de la repetició d’eleccions i va afirmar que Pedro Sánchez ha estat “incapaç de sortir de la trinxera”. “Si el PSOE i el PP no assumeixen un canvi d’etapa, poden bloquejar la situació i serà complicat”.

Podemos hi va amb una estratègia sota el braç

El líder de la formació morada, Pablo Iglesias, va optar per fer una mínima crítica al PSOE pel seu pacte a Ciutadans i l’únic missatge que va llençar abans de la ronda de converses va ser el de que el seu partit està obert a la confluència amb les forces d’esquerra – bàsicament amb Izquierda Unida- i que li presentarà al Rei una nova estratègia.

Nova estratègia que consisteix fonamentalment en tornar a explicar el que Alberto Garzón ja va dir ahir a Felip VI: és probable una aliança electoral entre Podemos i Izquierda Unida. A més, vol remarcar per què va dir que no al pacte amb PSOE i Ciutadans.

El PSOE no veu “drama” en unes noves eleccions

Després d’intentar per activa i per passiva aconseguir un pacte de govern que portés a Pedro Sánchez a ser president i a poques hores d’entrar a parlar amb Felip VI, la portaveu socialista adjunta al Congrés, Isabel Rodríguez, va declarar als mitjans que “votar no és un drama sinó una oportunitat”.

“S’haurà de treballar per a què, en aquesta segona volta, els ciutadans valorin què ha passat” des de les generals de desembre i per a què se n’adonin que “el PSOE és l’únic capaç de desallotjar a Rajoy de Moncloa”. Segons Rodríguez, els socialistes han fet un “exercici de responsabilitat”, que ha estat “bloquejat” per Podemos.

El PP demana seny

Una altra vegada, ha estat la vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, i no Mariano Rajoy qui ha valorat la situació abans de reunir-se amb el Rei. La vicepresidenta considera que els partits no han atès el “mandat dels espanyols a les urnes” i que han impedit l’acord de govern plantejat: la gran coalició entre PP, PSOE i Ciutadans.

Sáenz de Santamaría ha fet una crida “al seny polític i al sentit d’Estat” i ha afirmat que el PP ha fet un “exercici de responsabilitat” per la qual cosa ara cada partit haurà d’explicar per què no ha estat possible atendre aquest “mandat dels espanyols”. Segons la vicepresidenta en funcions, política és sinònim de servei públic i ha d’estar per sobre d’interessos particulars i partidistes.