Entre impulsar el canvi o poder-ho tot

0
Podem Catalunya Raimundo Viejo Albano Dante
Un dels moments després de la presentació del manifest a càrrec de Raimuno Viejo. Foto: Impulsant el canvi.

El diputat Raimundo Viejo va presentar un manifest en què s’aposta per reforçar Podem Catalunya abans de tornar a confluir

Dissabte el diputat d’En Comú Podem al Congrés, Raimundo Viejo, va presentar a la Casa del Mar (Barcelona) un manifest “per un constituent català“. Setmanes abans, el diputat al Parlament Albano Dante presentava el projecte Ho podem totTotes dues iniciatives obren el debat de quin serà el futur de la secretaria general de Podem a Catalunya, que des de la dimissió de Gemma Ubasart està vacant.

S’ha arribat a definir Podemos com “el partit de Telegram”. De fet, totes dues opcions es van gestar i presentar abans a través d’aquest servei de missatgeria i Google Drive. Mateixes eines, projectes diferents.

La dimissió d’Ubasart havia d’obrir un procés de primàries al partit, que a causa de les diferents cites electorals s’ha anat ajornant. Albano Dante va aprofitar-ho per presentar, juntament amb el diputat Joan Giner i tres regidores més, Ho podem tot i de passada la seva candidatura per a la secretaria general del partit.

A la presentació va dir que “volem convidar a tothom a participar. Aquest és un moment històric. El que es faci a Podem Catalunya s’ha de fer des d’aquí. I això està lligat amb el debat de plurinacionalitat”. Era una clara advertència a la cúpula estatal i una declaració d’intencions sobre com havia de funcionar el partit i els cercles.

La defensa de la plurinacionalitat, del reforçament del partit a Catalunya i el debat d’idees són punts, pel que sembla, compartits entre ambdós projectes. Ara bé, les diferències entre les seves dues cares visibles – Albano Dante i Raimundo Viejo – són més que sabudes.

Raimundo Viejo afirmava a una entrevista a Crític que “o no sóc candidat de res ni m’embolicaré en cap ruptura interna. Tinc una visió global, que és l’avantatge d’estar fent política de moviment des de fa molt i no des d’abans-d’ahir, com l’amic Dante”. I Albano Dante ha estat en silenci fins avui, quan, en una carta a la militància ha afirmat que “si el consens es basa en anem tots junts obviant les diferències que tenim, això no és consens. És un pacte entre cúpules, un pacte que té com a únic objectiu assegurar-se un lloc. I això no pot ser”.

La idea que planteja Viejo, i que Dante ja ha descartat, és la d’una secretaria general col·legiada i de consens per aixó “confluir cap a una fi comuna”. “Potser a Catalunya, per la nostra pròpia cultura política, no ens interessa tant tenir un liderate únic, basat en figures mediàtiques, i preferim un lideratge compartit”, va explicar Viejo a la presentació del nou projecte.

En canvi, Albano Dante té una altra concepció de Podem a Catalunya: cal una confluència clara, més pes del municipalisme dins la formació i més autonomia de les delegacions territorials de la formació respecte de Madrid. “Les grans decisions s’han de prendre des de Catalunya. És una cosa que està recollida als estatuts però cal reforçar-ho més”, va afirmar.

Per la seva part, a Impulsant el Canvi. A Catalunya podem creuen que aquesta “fi comuna” que és confluir ha de ser àmplia i millor organtizada, però discrepen en els mètodes de Dante per fer-ho. Des del projecte presentat per Raimundo Viejo, es diu que “la manera en què es conflueixi pot tenir efectes molt dispars sobre el canvi”.

“La confluència no és una fi en si mateixa, sinó un camí a recórrer conjuntament, la qüestió és quina confluència volem protagonitzar des de Podem”, es diu al manifest. Amb aquesta frase s’obre la porta a formar aquella secretaria general conjunta que, de moment, Dante a rebutjat i que, segons Impulsant el Canvi seria una manera de respectar els ritmes interns de tots els confluents.

“Les confluències van néixer d’una urgència sobre la qual no hi havia marge de maniobra”, diu el manifest. Ara, però, i amb el desgast “enorme” que han suposat les generals, cal establir Podem com una formació amb “personalitat jurídica pròpia” i com a “un subjecte sobirà” per així poder encaixar en les futures confluències. “Accelerar la confluència de manera innecessària pot tenir costos imprevisibles i fer fracassar la fi perseguida”.

Per a Albano Dante i els promotors de Ho podem tot, s’ha d’obrir quan abans el procés de primàries i començar el debat sobre qui ocuparà la secretaria general de Podem a Catalunya. “No es tracta d’escollir a una persona, per la qual cosa fem aquesta proposta de treballar el projecte entre tots. Si per portar-lo a terme s’entén que jo puc ser secretari general, és clar que m’hi presentaré”, va dir Dante.

Mentre que des de Ho podem tot es veuen les confluències com una eina per debatre i compartir idees, el cert és que des de Impulsant el canvi les entenen més com una “eina per guanyar”. Tanmateix, tots dos candidats se sitúen lluny de la idea plantejada per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de constituir-se com un partit on es dissolguessin les marques.

Viejo deixa clar que l’acte de dissabte no va ser cap presentació de candidatura, mentre que Dante afirma que el seu projecte sí que es presentaria a la secretaria general del partit. De moment, els fronts segueixen oberts i el debat no ha fet més que començar.