Imputats tres membres del Govern pel cas Iberpotash

0
Imputats tres membres del Govern pel cas Iberpotash

Imputats tres membres del Govern pel cas Iberpotash

Se’ls acusa de presumptes delictes ambientals

El jutjat d’instrucció número 5 de Manresa ha imputat a tres alts càrrecs del Govern i a dos directius d’Iberpotash, empresa que explota les mines de potassa de Sallent i Súria (Bages), per dos presumptes delictes mediambientals. Els acusats són el secretari de Medi Ambient, Josep Enric Llebot; la directora general de Qualitat Ambiental, Maria Assumpta Farran; i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordí Agustí; tots ells pertanyen a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat. Pel que fa a Iberpotash, empresa filial de la israelí ICL, es troben imputats el president executiu d’ICL Iberia, José Antonio Martínez Álamo, i el director de Medi Ambient d’Iberpotash, Lluís Fàbregas.

La decisió judicial s’ha produït quan el tribunal ha admès una querella de la CUP de Sallent (Bages). A més, s’ha citat a declarar als implicats el pròxim 29 de setembre per dos delictes: un per prevaricació ambiental i l’altre per accions en contra dels recursos naturals i el medi ambient. També s’ha exigit a Territori que abans de 30 dies entregui documentació i informes sobre plans urbanístics o els plans de restauració dels enderrocs, entre d’altres.

Fonts provinents de la conselleria han expressat la seva “sorpresa” per la querella i han afirmat que l’activitat minera al Bages “s’ajusta a la legalitat urbanística i ambiental”. També han volgut destacar el fet que en una mateixa diligència s’accepti la querella i es facin imputacions es troba fora de la normalitat. Des de l’empresa s’ha transmès una imatge de “tranquil·litat” alhora que han insistit en el fet que la companyia sempre ha actuat dins de la legalitat.

Des de la CUP es considera que Iberpotash no ha actuat dins del marc legal vigent. La formació política sosté que l’activitat que l’empresa minera efectua a Súria i Sallent pot tenir conseqüències sobre el medi ambient a causa de les filtracions de residus salins a la conca del riu Llobregat, i que la Generalitat ho permet sense que Iberpotash hagi superat els tràmits i controls administratius pertinents. Per tot això, la CUP reclama que els cinc imputats testifiquin davant del jutjat i que aquest ordeni l’anàlisi de diverses mostres d’aigua a 18 punts de la comarca del Bages.

Iberpotash, una firma reincident

No és el primer cop que un jutjat imputa a responsables polítics per activitats vinculades a Iberpotash. L’any 2014 va acabar acusat l’equip de Govern de l’Ajuntament de Súria per la llicència d’obra que va atorgar a la firma minera per a obrir una pista forestal i construir una plataforma de 2.750 metres quadrats. Aquests treballs eren totalment imprescindibles per a començar a construir una rampa subterrània de 4,7 quilòmetres i 900 metres de profunditat a la mina de Cabanasses de Súria.

La nova denúncia augmenta encara més el contenciós judicial i administratiu en què es troba sotmès el Pla Phoenix, un projecte amb el qual Iberpotash vol elevar la rendibilitat de les seves explotacions mineres a Espanya. En total té previst invertir fins a 2018 gairebé 450 milions d’euros, aquesta xifra ha provocat que la Generalitat el consideri com un “projecte de país” i que el seu control passi per mans de Jordi Vilajoana, secretari general de Presidència del Govern català.

El futur del Pla Phoenix xoca contra una muntanya de residus coneguda com El Cogulló. Aproximadament 37 milions de tones de residus salins concentrats a Sallent que provoquen que, cada cop que plogui, es filtrin al subsòl, arribant fins a les aigües del Llobregat. L’absència d’un pla contundent per acabar amb la muntanya de 500 metres d’altura ha causat diverses denúncies i l’apertura d’un expedient sancionador al Govern per part de la Comissió Europea.