Patxi Lopez, president del Congrés, ja ha declarat que el proper dia 2 de maig es dissoldran les Cambres. Els partits s’acusen mutúament de no haver arribat a un acord

Es repetiran les eleccions generals. Així, ho ha confirmat el president del Congrés, el socialista Patxi López després de reunir-se amb Felip VI, qui li ha transmès la impossibilitat de proposar un nou candidat a president del Govern després d’acabar amb la tercera ronda de consultes. La situació de repetir unes eleccions és inèdita a Espanya; una circumstància que tant Felip VI com el president del Congrés asseguren que s’ha degut a un bloqueig polític, i no institucional. Segons López, “el sistema democràtic funciona amb absoluta normalitat”.

Malgrat aquestes declaracions i que el Rei va tancar la fase de negociacions per formar el Govern, encara queden uns dies per arribar a un improbable “acord in extremis”. L’esperança estarà viva fins al diumenge 1 de maig, però sembla impossible que els partits superin les seves diferències i arribin “miraculosament” a un acord d’investidura. No obstant això, el dia 2 de maig és la clau: hi haurà o ple o dissolució. És quan acaba el termini de dos mesos que es va obrir la primera votació de la investidura de Pedro Sánchez – el passat 2 de maig-. Si no hi ha un ple d’última hora per votar un candidat “el Rei dissoldrà les Cambres i convocarà noves eleccions amb la confirmació del president del Congrés”, segons l’article 99.5 de la Constitució.

mALGRAT QUE ENCARA ES POT ARRIBAR A UN ACORD DE GOVERN, ES CONSIDERA IMPROBABLE

Si després de la mitjanit no hi ha president, el dia 3 de maig es procedirà a la convocatòria de noves eleccions. D’aquesta forma, la legislatura més curta de la democràcia quedarà dissolta i es tornaran a repetir les eleccions el diumenge 26 de juny. És la data més apropiada en un període en el qual els partits presentaran les seves llistes i campanyes, els nous programes i l’organització electoral.

De qui és la culpa?

La repetició de les eleccions generals evidencia els problemes dels partits per arribar a uns acords. No han sabut jugar amb les cartes que la ciutadania els hi va donar; s’han mostrat incapaços. Patxi López reconeix la culpa: “No hem sigut capaços de gestionar el resultat de les urnes”, i ha mencionat que genera “cabreig” en els ciutadans. Per la seva banda, el monarca ha rebut amb frustració el fet després de quatre mesos de negociacions. “Al Rei, li hagués agradat que tot aquest procés hagués acabat amb un Govern”, va senyalar el president del Congrés.

Els partits polítics s’han resignat a unes noves convocatòries a les urnes per tal que resolguin els ciutadans allò que ells no han pogut fer. Malgrat això, les culpes no s’han fet esperar i han entrat en un clima d’acusacions. Compromís, el partit valencià liderat per Mònica Oltra, va enviar al PSOE un document de 30 punts, conegut com “El acuerdo de el Pardo”, per constituir un acord mínim de govern; una proposta no diferent de la que ja va fer Podemos, és a dir, un govern d’esquerres que desplaci a Ciutadans.

“no hem sigut capaços de gestionar el resultat de les urnes”, reconeix patxi lopez

El PSOE va respondre amb una contraoferta que admetia els 27 dels 30 punts, que no eliminava a Ciutadans i que presentava un Govern presidit per ell i format per personalitats independents. Una proposta que va enfadar a Mònica Oltra, qui ha declarat que: “¿De què van? Amb 90 diputats, quan les altres cinc forces sumen 71, ¿com volen fer un govern en solitari? És insultant!”.

Albert Rivera, per la seva part, president de Ciutadans, va rebre les dues ofertes amb escepticisme, negant que el seu partit es sumés a la proposta del PSOE. “He vist tres pàgines per governar quatre anys entre sis partits. Amb això, està tot dit”, ha mencionat. A més, ha criticat a Rajoy i Iglesias per pensar més “en les cadires, que en Espanya”.

Les opinions de Iglesias i Rajoy

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, i el seu segon, Iñigo Errejón han reconegut que no coneixien l’oferta valenciana. Tanmateix, Iglesias ha recordat que “Pedro Sánchez ja havia dit masses nos” i l’ha culpabilitzat de no haver volgut formalitzar un Govern d’esquerres. Pel líder del partit morat, és trist que Pedro Sánchez hagi dit “no” a Compromís.

Mariano Rajoy, per la seva banda, va fer la compareixença més curta. Per a ell, el seu partit ha tingut la posició més encertada. “Crec que el PP no s’ha deixat portar per l’ansietat, que és mala consellera sempre. En aquests quatre mesos no ens hem apuntat al carrusel d’ocurrències que hem vist”, ha manifestat. A més, ha assumit que probablement ha fet algun error durant la investidura fallida, “però és que els altres creuen que no els han comès”, ha matisat.

Pablo Iglesias i Mariano Rajoy són, per al PSOE, els dos grans culpables de la investidura fallida i de la repetició d’eleccions. Tots dos són acusats d’ “immobilisme”. Sobretot, culpen a Pablo Iglesias: “Nosaltres vam acordar 200 mesures amb Albert Rivera, van acceptar 18 de les 20 mesures d’Iglesias i avui hem dit sí a 27 de les 30 de Compromís, però a tot Iglesias ha dit que no. Fins i tot, quan he plantejat un govern socialista amb independents de reconegut prestigi”, ha comentat Pedro Sánchez. Les noves eleccions, però, estan més properes que mai, malgrat les acusacions.