Indústria ofereix a Rajoy una rebaixa elèctrica

0
José Manuel Soria, ex-Ministre d'Indústria
José Manuel Soria, ex- Ministre d'Indústria
José Manuel Soria, Ministre d'Indústria
José Manuel Soria, Ministre d’Indústria

La cartera que lidera José Manuel Soria ha registrat en els darrers exercicis un superàvit tarifari amb el que pretén rebaixar la factura elèctrica

 

El proper 20 de Desembre els espanyols i espanyoles estan cridats a les urnes per escollir un nou executiu central. Tal vegada per això, el govern de Mariano Rajoy ja prepara l’anunci de mesures electoralistes amb l’objectiu de pal•liar la fuga del seu electorat. La darrera de les quals, podria ser l’anunci d’una rebaixa generalitzada de la factura elèctrica de les nostres llars. Cal recordar, que el mateix govern ja va reconèixer que només en la darrera dècada la tarifa de la llum havia augmentat un 71%. També, hem de tenir en compte que tots els grups actuals de l’oposició portaran en el seu programa propostes específiques per combatre la pobresa energètica. Doncs bé, el Ministeri d’Indústria estudia ja, des d’avui, com aplicar aquest descens tarifari. Una disminució que repercutiria a la part regulada de la factura; ja que l’altre depèn del preu de l’electricitat, i per tant és competència dels mercats modular-la o no.

En efecte, Jose Manuel Soria compta en aquests moments amb un superàvit resultant de l’exercici 2014, i també amb la previsió del 2015. En el primer cas estaríem parlant de 500 milions d’euros, i en el d’enguany s’estima que s’arribarà fins als 1000 milions d’euros. És a dir, el ministre d’indústria comptaria amb 1500 milions d’euros que podria destinar a abaratir el cost de la factura de la llum. No obstant això, no és tan senzill aplicar aquesta reducció. En efecte, la Llei elèctrica estableix que els excedents anuals que es produeixin en les activitats del sistema han de destinar-se per complet a reduir el deute acumulat. És a dir, quan els ingressos superen els costos aquests s’han de destinar a minorar el volum de deute contret. Cal recordar, que Espanya deu en aquests moments al sector electric 26.000 milions d’euros. I doncs, aleshores com ho podrien fer els experts del ministeri?

Una primera opció seria retallar les partides de costos no inclosos en els peatges d’accés a la xarxa, i que no són regulats. Aquesta mesura ja la va aplicar el passat mes d’agost l’executiu de Mariano Rajoy per tal de fer descendir la factura de la llum un 2.2%. Tot i això, aquesta bala ja es va emprar a l’estiu i ara els marges són quasi bé nuls. En segon lloc, el govern podria rebaixar els impostos energètics, el que es traduiria indirectament en un abaratiment de la llum. I Finalment, es podria vendre com a partida destinada a combatre la pobresa energètica. Per aquest darrer supòsit, Industria ja hauria demanat a les empreses elèctriques un informe detallat de les persones a qui se’ls hi ha tallat el subministrament per impagament des del 2011. Tanmateix, Soria compta amb una altre dada a favor: la previsió de creixement de la demanda elèctrica pel proper any que podria oscil•lar entre el 0.5% i el 1.5%. Conseqüentment aquest augment es traduirà  en un increment directe dels ingressos recaptats. Sigui com sigui, des del Partit Popular es té clar que aquests beneficis s’han de fer arribar al ciutadà; més si estem en període electoral.