Investigadors de l’Idibell identifiquen molècules alterades en homes infèrtils

0

Els microRNAs són molècules reguladores de l’expressió dels gens i estan implicats en el desenvolupament de la cèl·lula germinal masculina

Científics de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) han identificat un perfil de molècules alterat present en les cèl·lules germinals en desenvolupament d’individus infèrtils amb baixa producció d’espermatozoides, el que ofereix una nova visió dels mecanismes que regulen la fertilitat masculina.

Segons ha informat l’Idibell en un comunicat, els microRNAs són molècules reguladores de l’expressió dels gens i estan implicats en el desenvolupament de la cèl·lula germinal masculina, intervenint en la diferenciació del testicle a l’embrió, així com en el desenvolupament de la línia germinal i en la producció dels espermatozoides.

El grup de genètica molecular humana de l’Idibell, en col·laboració amb la Fundació Puigvert, ha identificat un perfil de microRNA alterat en les cèl·lules germinals en desenvolupament –i que persisteix en els espermatozoides–, en individus infèrtils amb baixa producció espermàtica.

En publicacions anteriors havíem demostrat que la baixa eficiència de l’espermatogènesi en individus infèrtils s’acompanya de patrons d’expressió gènica alterats en les cèl·lules germinals en desenvolupament, que al seu torn contribueixen a una reducció en la producció d’esperma“, ha apuntat la doctora Sara Larriba, coordinadora del grup d’investigadors.

En la investigació, que s’ha publicat a la revista científica ‘Scientific Reports’, s’han avaluat els nivells de 623 microRNAs madurs en mostres testiculars amb alteració de l’espermatogènesi en les diferents etapes de la línia germinal.

Segons l’Idibell, els resultats suggereixen que el contingut cel·lular de microRNAs en els espermatozoides depèn de l’eficàcia de l’espermatogènesi, i les diferències són més notables com més immadur és l’estadi de la línia germinal en què es bloqueja l’espermatogènesis.

Aquests resultats ofereixen una nova visió molecular dels mecanismes que regulen i controlen la fertilitat masculina i proporcionen elements per al desenvolupament de noves eines terapèutiques.