Investigadors posen ordre al “big data” genòmic del càncer de còlon

0
Rodrigo Dienstmann
@rdienstmann
Rodrigo Dienstmann
@rdienstmann

Primer pas per a la personalització del tractament

Un consorci internacional ha establert una classificació genòmica pionera per als tumors del càncer colorectal (CCR) a partir de l’anàlisi de 4.000 mostres de pacients que ha permès definir quatre subtipus i identificar les característiques biològiques dels tumors.

Aquesta investigació col·laborativa, publicada a la revista ‘Nature Medicine‘, ha estat coordinada pel Grup de Ciència de Dades en Oncologia (Oncology Data Science, ODysSey) de Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el SAGE Bionetworks de Seattle, han informat en un comunicat.

En declaracions a Europa Press, l’investigador principal del Grup ODysSey i primer autor de la publicació, Rodrigo Dienstmann, ha explicat que aquesta classificació és “el primer pas” per personalitzar el tractament del càncer d’intestí en un futur.

Feia falta un consens per a la classificació molecular o genòmica”, perquè fins ara els investigadors treballaven per separat amb mostres de pocs pacients, per la qual cosa no obtenien resultats consistents sobre els grups, i es dificultava l’acceptació de la comunitat científica.

Aquesta situació ha portat els oncòlegs a unir esforços a través d’un consorci internacional per sumar mostres, coneixement de la biologia i evolució del càncer colorectal i competència per fer anàlisis ‘big data’ –dades massives–.

El VHIO i el SAGE Bionetworks han dissenyat, amb l’ajuda d’experts informàtics, un algoritme que ha determinat aquests quatre subtipus de tumor intestinal, que “biològicament és com si fossin quatre tumors diferents”, ha apuntat Dienstmann.

GRUPS CONSENSUATS

Els subtipus acordats són el Consensus Molecular Subtypes (CMS), que suposa el 15% dels tumors i està caracteritzat per tenir una potent activació immunològica, i el CMS2 –40% dels casos–, que és el grup amb més inestabilitat cromosòmica i el que segueix la carecinogènesi clàssica.

També s’han determinat el CMS3 –15% de tumors–, caracteritzat per tenir desregulació de les vies metabòliques associades a la mutació d’un gen, i el CMS4 –30% dels tumors–, que presenta un pronòstic molt poc favorable amb el tractament estàndard.

TRACTAMENTS MÉS PERSONALITZATS

Aquesta classificació s’aplica en àmbit preclínic –investigació–, però està previst desenvolupar un test clínic el 2016 per als hospitals, que permetria fer una anàlisi d’expressió dels gens, classificar tumors segons el subtipus i elegir el tractament més beneficiós.

Aquesta classificació permetrà millorar el diagnòstic i aplicar un tractament més personalitzat, un factor determinant en la mortalitat dels pacients, ja que la supervivència depèn de l’estadi de la malaltia.

Si els tumors es detecten en un estadi molt precoç a través, per exemple, de cribratges –colonoscòpiael càncer és curable en un 90-95% dels casos; quan hi ha metàstasi als ganglis la supervivència és del 70-80%, i si la metàstasi arriba a altres òrgans la supervivència és de 2 o 3 anys.

La investigació ha estat impulsada per Obra Social “la Caixa” a través del programa La Caixa International Program for Cancer Research and Education, i també hi ha participat el director del VHIO i coautor del treball, Josep Tabernero, de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), Ramon Salazar.