Iran fa un primer pas per aprovar l’acord nuclear

0
Aiatol·là Khamenei
Aiatol·là Khamenei
Aiatol·là Khamenei
Aiatol·là Khamenei / kremlin.ru

De materialitzar-se, s’aixecarien les sancions internacionals al país

El parlament iranià ha votat a favor de la proposta d’acord nuclear negociada internacionalment entre diferents Estats i el govern de Hassan Rouhani. La proposta, consensuada pel ‘Grup 5+1’ (format per Estats Units, Xina, Rússia, Regne Unit, França i Alemanya), a més de pel propi govern local, passa pel compromís iranià de no desenvolupar armes nuclears, així com per la reducció del pla de desenvolupament atòmic destinat a la població civil.

La votació pel pacte, que ha comptat amb 161 diputats a favor i 59 en contra, és un pas important i necessari, però no és pas definitiu, ja que la proposta haurà de passar pel Consell de Guardians de la Constitució, un organisme format per juristes i clergues sobre el qual hi té una forta influència l’aiatol·là Ali Khamenei (cap d’Estat i líder religiós), el qual en el sistema polític iranià és més influent que el propi president. Aquest punt podria ser determinant, especialment perquè Khamenei s’hauria mostrat contrari al desenvolupament d’armes nuclears.

En cas de passar aquest darrer tràmit, l’acord significaria l’aixecament de les restriccions econòmiques internacionals sobre l’Iran, cosa que podria repercutir de forma molt positiva a la regió.

No sense limitacions, aquest pacte sembla obrir un nou horitzó que a més llarg termini també podria repercutir positivament sobre l’economia iraniana: una lenta i progressiva normalització de les relacions entre l’estat persa i els Estats Units, les quals no han existit de manera directa des de l’assalt a l’ambaixada nord-americana a Teheran, l’any 1979. Des de l’òptica americana, podria ser un pas més de normalització de les seves relacions internacionals, després d’haver reprès els contactes diplomàtics amb Cuba.