Irlanda celebra avui eleccions

0
Enda Kenny eleccions Irlanda
El primer ministre irlandès, Enda Kenny, en un acte de campanya. Foto: Europa Press.

Irlanda celebra avui unes eleccions en què es preveuen uns resultats que deixaran la formació de govern en una situació complicada

Els comicis que avui se celebren a Irlanda podrien deixar en una situació complicada al govern actual, amb Enda Kenny al capdavant de l’Executiu. Tot i que les enquestes donen al seu partit – el Fine Gael – com a més votat, el cert és que una altra coalició per governar tal i com fins ara, amb els laboristes, seria impossible.

Enda Kenny va ser el relleu del liberal Brian Cowen, que va arribar al poder l’any 2008 amb la crisi econòmica i financera tot just començada. El seu govern, format gràcies a la coalició entre el seu partit Fianna Fáil, els Verds, els Progressive Democrats i independents, va ser el que va haver de demanar el rescat a la Unió Europea i poc després adelantar les eleccions.

Tot i que el Govern de Cowen va ser el que va començar amb les retallades i les polítiques d’austeritat, el cert és que Enda Kenny i els seus són els responsables de les mesures econòmiques aplicades fins ara i que han portat cinc anys d’austeritat al país, així com el reconeixement per part de la Unió Europea (UE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) com a un dels països exemple de recuperació.

Li diuen el tigre celta perquè ha crescut un 5% cada any i s’ha situat entre els primers països de l’Eurozona en créixer de manera tan ràpida. A més, l’atur ha baixat fins el 8,8% segons les darreres dades europees publicades al 2015. Ara bé, en un país amb poc més de 4 milions i mig d’habitants, més de 25.000 joves han hagut de migrar per aconseguir feina i un 30% de la població es troba en situació de risc de pobresa.

El rescat es va abandonar l’any 2013, però les polítiques d’austeritat van seguir. Les condicions econòmiques cada cop més dures van fer que el discurs antiausteritat de Sinn Féinn prengués més força entre la societat, el que els ha portat a doblar el percentatge en intenció de vot des de les últimes eleccions.

Segons les darreres enquestes publicades, el Fine Gael treuria un 28,5% dels vots, però tot i haver millorat els resultats no seria suficient per tornar a formar coalició amb els laboristes, que només fan que perdre suports i ara mateix se situarien amb un 6,5%. Han estat els socialdemòcrates irlandesos els que han patit més les conseqüències d’aplicar mesures d’austeritat, tot i que van intentar salvar-ho impulsant mesures per als drets socials, com la legalització del matrimoni homosexual.

El partit que va acceptar el rescat d’Irlanda, el Fianna Fáil, ha remuntat fins a situar-se com a segona força. Els liberals han superat al Sinn Féin i se situen a les darreres enquestes amb un 21% dels vots, mentre que els antiausteritat de Gerry Adams aconseguirien un 16,5% dels vots.

Els percentatges decisius a l’hora de formar govern, però, es troben en els independents. La coneguda com l’Aliança independent, a la qual s’hi sumen els candidats independents, obtindrien un 14% dels vots, que augmenta fins el 25% si s’hi afegeixen altres partits petits que aconseguirien entrar al parlament quasi als límits. De moment, són els que Kenny té al cap per començar les negociacions de govern.

Des de les 8 del matí, la població irlandesa pot anar a votar als col·legis electorals, que estaran oberts fins les 11 de la nit, per la qual cosa no se sabran els resultats definitius fins el matí de dissabte.