Estat Islàmic ha matat 190 persones a Turquia el darrer any

0
Atemptat a turquia - Diari Català
Imatges d'un dels atemptats a Ankara, a finals de 2015 | Foto: Reuters

Els 41 morts en l’atemptat del passat dimarts a l’aeroport d’Istanbul són les darreres víctimes d’Estat Islàmic al país

Des del mes de juliol del 2015, fa un any, un mínim de 190 persones han perdut la vida en atemptats reivindicats o atribuïts a l’autodenominat Estat Islàmic a Turquia, l’últim dels quals es va produir aquest dimarts a l’Aeroport Atatürk d’Istanbul.

Dels 190, 57 han mort durant aquest 2016, quan han tingut lloc un mínim de tres grans atacs. L’atemptat d’aquest dimarts, l’autoria del qual encara no ha estat reivindicada, les investigacions apunten que el grup Estat Islàmic podria ser al darrere. Un mínim de tres atacants suïcides van ser al darrere de les explosions que van acabar amb la vida de 42 persones i van deixar, com a mínim, 238 ferits.

El mes de març passat, un altre atemptat suïcida a Istanbul, en un centre cultural, va deixar desenes de ferits i quatre morts: tres de nacionalitat israeliana i un, d’iraniana. Les investigacions també apuntaven llavors Estat Islàmic.

El primer atemptat del 2016 va tenir lloc en el districte de Sultanahmet, també a Istanbul. El cor turístic de la ciutat va ser escenari d’un atac que va deixar 11 turistes alemanys morts, a més de 16 ferits més. Un suïcida de nacionalitat siriana va ser al darrere d’aquest atac, que, segons el llavors primer ministre, Ahmet Davutoglu, pertanyia a Estat Islàmic.

 

2015, un any per oblidar

Tot i això, el pitjor any per a Turquia va ser el 2015, quan es va produir l’atac terrorista més greu de la història del país. El 10 d’octubre, un mínim de 101 persones van morir en un atemptat doble durant una manifestació pacífica a la capital, Ankara. Aquest va superar els atacs perpetrats per l’organització terrorista Al-Qaeda a Istanbul l’any 2003, que van provocar 60 morts.

El passat 20 de juliol, a més, un mínim de 34 activistes van morir en un altre atemptat, perpetrat contra un centre cultural de la població de Suruç, a la província de Sanliurfa, al costat de la frontera amb Síria.

Arran d’aquesta explosió, es van succeir les crítiques contra el Govern per la seva suposada permissivitat amb els jihadistes. Les víctimes eren voluntaris que volien desplaçar-se fins a la ciutat siriana de Kobane, assetjada en els últims mesos per Estat Islàmic.