Israel tanca totes les carreteres de Jerusalem

0
Israel
Europa Press
Israel
Europa Press

Israel i Palestina amb un clima de crispació

Les autoritats d‘Israel han decretat el tancament de totes les carreteres de Jerusalem, després dels dos atacs simultanis registrats a la ciutat aquest dimarts al matí, segons ha informat el diari ‘Yedioth Ahronoth’.

Els atacs de Jerusalem Est han acabat amb la vida d’un mínim de dues persones, un israelià i un dels atacants, i han deixat més de 20 ferits. A Raanana, pròxima a Tel Aviv i situada al centre d’Israel, s’han registrat dos atacs més amb ganivets.

Els atacs d’aquest dimarts arriben després que dilluns un mínim de sis israelians resultessin ferits en tres atacs de palestins que van acabar amb els tres atacants morts abatuts a trets.

Un palestí va morir a primera hora del dia per trets de policies israelians després que intentés atacar-los amb un ganivet a la Ciutat Vella de Jerusalem.

Unes hores després, tres israelians han quedat ferits en un atac amb ganivets prop de l’assentament de Pisgat Zeev, ubicat a Jerusalem Est, un succés que s’ha saldat amb la mort d’un dels atacants, un palestí que podria ser menor d’edat.

L’últim d’aquests atacs es va produir al vespre de dilluns en un pont que dóna accés a la ciutat i que va concloure amb la mort de l’agressor. D’altra banda, una vintena de palestins ha aconseguit traspassar la frontera de la franja de Gaza en la seva zona sud. Les Forces de Defensa d’Israel (FDI) han respost a aquest nou assalt amb gasos lacrimògens i trets a l’aire.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha condemnat l’escalada de violència dels últims dies i ha advertit que Israel sortirà “victoriós” respecte del “terrorisme de ganivets”, sobre el qual ha exigit una posició més contundent al president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas.

El mateix Abbas va subratllar la setmana passada que Palestina “no està atacant a ningú ni vol que ningú l’ataqui”, reclamant al Govern israelià que “romangui allunyat dels llocs sagrats musulmans”.

[quote]”Les nostres mans segueixen esteses en un gest de pau en vista del nostre sofriment. Seguim sent un poble pacífic”, ha reblat el mandatari palestí des de la població cisjordana de Ramallah.[/quote]

La reacció palestina

El moviment islamista Hamás ha aplaudit aquestes quatre agressions.”Hamás beneeix els heroics atacs ocorreguts aquest matí en la Palestina ocupada”, deien els altaveus de mesquites a Gaza capital i altres ciutats de la Franja. “Instem als joves a continuar i matar a tot israelià a tot arreu quan els vegin. Enfronta’t a ells allà on els vegis”, se sentia des dels megàfons, que també anunciaven que “el que ve serà més dur i més violent”.

El secretari general de l’OLP, Saeb Erekat, ha assenyalat aquest dimarts a Ramallah que els palestins “tenen dret a defensar-se”, en relació a l’onada de violència que viu la zona, i ha denunciat el que va denominar “execucions de nens palestins” per part d’Israel. “Els palestins estem defensant la nostra vida, estem defensant els nostres drets, la nostra llibertat i independència. Tenim el dret de defensar-nos”, ha apuntat.

Avui, els palestins han declarat una “jornada de la ira” en com a protesta per mostrar el seu còlera per l’augment de visites jueves a l’Esplanada de les Mesquites, situada al territori ocupat de Jerusalem, que consideren una provocació i un canvi del statu quo, la qual cosa Israel nega. A més, la població àrab d’Israel (un 20%) protagonitza aquest dimarts una vaga general per aquest mateix motiu.

[quote]”Instem als joves a continuar i matar a tot israelià a tot arreu quan els vegin. Enfronta’t a ells allà on els vegis”, se sentia des dels megàfons, que també anunciaven que “el que ve serà més dur i més violent”.[/quote]