Itàlia obre una investigació per “desastre dolós” després del terratrèmol

0
Epicentres del terratrèmol que ha devastat el centre d'Itàlia

La fiscalia vol investigar si s’havien pres les mesures de seguretat antisísmiques pertinents i si part del desastre s’hauria pogut evitar

La fiscalia de la província de Rieti, a la regió del Lazio, una de les zones més afectades pel terratrèmol que ha assolat el centre d’Itàlia a la matinada d’aquest dimecres, amb un balanç provisional de 250 morts i més de 300 ferits, ha obert una investigació sobre les tasques de prevenció als edificis que s’han ensorrat. Segons ha informat la televisió pública italiana RAI, el fiscal en cap Giuseppe Saieva coordina les investigacions al voltant de la hipòtesi d’un delicte de “desastre dolós” que implicaria l’omissió de les pertinents mesures de seguretat antisísmiques.

El fiscal Saieva ha disposat l’ordre d’indagar sobre tots aquells edificis que s’han ensorrat, però que havien estat reestructurats fa poc com l’escola d’Amatrice o el campanar de la ciutat d’Accumoli. Paral·lelament s’estan succeint les crítiques dels experts que indiquen que a Itàlia podria fer-se molt més per protegir la infraestructura dels seus edificis de l’impacte dels sismes.

El president del Consell Nacional de Geòlegs, Francesco Peduto, ha assenyalat en una nota de premsa que “fa anys” que denuncien que Itàlia està “lluny d’una cultura de la prevenció”. “Caldria una normativa més coherent amb la situació del territori italià”, ha declarat. “Proposem un document sobre la construcció que classifiqui des del punt de vista sísmic els edificis. A més, és fonamental un pla del Govern per assegurar tots els edificis públics”, ha afegit.

D’altra banda, ha assenyalat la necessitat de crear una “consciència cívica” en l’àmbit de la prevenció sísmica a través de l’educació en les escoles per “fer més conscient la població dels riscos”.  Per la seva banda, Fabio Tortorici, que encapçala diversos estudis de l’Institut Geològic Italià, ha explicat que “a Itàlia es pot preveure un terratrèmol de 6,3 de magnitud cada 15 anys de mitjana”. “Aquesta dada hauria de fomentar un augment de la cultura de prevenció sísmica i protecció civil”, ha afirmat.

El terratrèmol d’aquest dimecres presentava una magnitud de 6 i es va produir a 10 quilòmetres de profunditat multiplicant la seva força destructiva, segons apunta l’Institut Geològic Estatunidenc. El 2009 un altre terratrèmol va acabar amb la vida de 300 persones i va deixar-ne 55.000 sense llar quan va devastar la històrica ciutat de L’Aquila.

Un any abans, experts de Protecció Civil van realitzar un estudi que va revelar que tan sols el 14% dels edificis en la franja més vulnerable del país estaven condicionats segons la normativa de seguretat sísmica.

Després de la tragèdia del 2009, es van establir noves normes antisísmiques per a les noves construccions que des d’aleshores han d’implantar un sistema de seguretat per protegir la seva estructura davant d’un sisme. Els edificis antics -que són la majoria a Itàlia- han quedat exclosos d’aquestes noves mesures.