Ivan Tibau: “Potser el Reial Madrid vol jugar a la lliga catalana”

  0
  Esport
  Esport
  Ivan tibau

   Diari Català entrevista Ivan Tibau, Secretari General de l’Esport de la Generalitat

  Ivan Tibau va néixer a Lloret de Mar fa 41 anys i actualment és Secretari General de l‘Esport de la Generalitat de Catalunya, càrrec que ocupa des de 2011. Abans d’això, però, va ser jugador i entrenador d’hoquei patins. Ha jugat tant amb la selecció catalana com amb l’espanyola, tot i que a aquesta última hi va renunciar públicament l’any 2003. Va assegurar que no tornaria a defensar la samarreta d’Espanya, encara que la selecció catalana no pogués competir oficialment. Tibau respon a Diari Català sobre aquest tema i sobre el futur de l’esport en una hipotètica Catalunya independent.

   Està preparat l’esport català per afrontar tots els canvis que esdevindrien amb una hipotètica independència?

  El que jo puc garantir és que a Catalunya les estructures estan preparades perquè l’endemà de ser independents tot el país, esportivament parlant, funcioni. Tenim federacions totalment autònomes, tenim la Secretaria General de l’Esport, que és totalment autònoma i que no té cap dependència de l’estat espanyol, tenim esportistes a tots els nivells i en totes les modalitats, preparats per actuar el dia de demà en una competició internacional de caràcter oficial.

  [quote]Per exemple, amb el Barça. És un club privat, però se’l rifaran perquè vagi a qualsevol lliga, perquè és un actiu potent i quan tens un actiu potent, vols que estigui a la teva competició. Quin al·licient tindria la lliga espanyola si li treus el Barça?[/quote]

  I les federacions catalanes es podrien unir a les internacionals?

  El fet de ser independents faria que totes les federacions poguessin adherir-se a les internacionals. Això donaria molta visibilitat a l’esport català, quelcom que no tenim ara. Podríem competir en mundials o en jocs olímpics i això ajudaria molt a aconseguir recursos.

   Què significaria una Catalunya independent, econòmicament parlant, per l’esport?

  Seria un pas important, perquè ara, com a esport català, no tenim cap mena de visibilitat. No pots demanar a una marca que patrocini la selecció catalana de bàsquet o de futbol, perquè només juguen un partit a l’any. En canvi, quan aquesta selecció participi en uns europeus o uns jocs olímpics, la cosa canvia.

   Només seria bo pel que fa als patrocinadors?

  No. Això també significaria que moltes empreses que són catalanes i recolzen ara l’ADO passarien a recolzar l’ARC (Alt Rendiment Català), que ara mateix està totalment finançat per la Generalitat. Aquí no tenim empreses que aportin diners a institució que no té visibilitat. Si l’ARC tingués projecció podríem fer lleis pròpies de mecenatge, quelcom que Espanya no vol implementar. Alemanya,Itàlia i França ho tenen. Això ajudaria molt a injectar diners a l’esport base.

   Pel que està dient, l’ARC podria arribar al nivell de l’ADO?

  La majoria d’empreses que patrocinen l’ADO són empreses catalanes. En cas d’independència, el normal seria que les empreses catalanes estiguessin amb l’esport català. Llavors, el problema el tindria l’ADO i no nosaltres. Tindríem beneficis des del primer dia. I tot i no tenir un euro la majoria de les seleccions espanyoles estan formades per esportistes catalans. Per què? Perquè Catalunya té un programa ARC, que prepara els esportistes de segona línia, i això no ho té cap altra comunitat autònoma espanyola.

   I això beneficia l’esport estatal?

  Sí. Acabem dotant nosaltres a les seleccions espanyoles. Som una comunitat que representa un 17% de població de l’estat espanyol i té un 38% de les medalles aconseguides des de Barcelona 92 fins ara. Els resultats que tenim els catalans referent a l’estat espanyol son molts alts.

  Una altre dada molt important a nivell estatal, són les competicions autonòmiques que hi ha cada any de totes les modalitats de l’esport base. El 80% dels títols són catalans. A nivell espanyol, Catalunya és la potencia més important.

   Creus que a Espanya han d’estar més preocupats que a Catalunya?

  Totalment. Els missatges de por que envien són símptoma de preocupació. Saben que si ens separem perden un grandíssim potencial en molts aspectes i en l’esport també. Per exemple, amb el Barça. És un club privat, però se’l rifaran perquè vagi a qualsevol lliga, perquè és un actiu potent i quan tens un actiu potent, vols que estigui a la teva competició. Quin al·licient tindria la lliga espanyola si li treus el Barça?

   Com veuries que el Barça acabés jugant la lliga espanyola sent un dels màxims representants de Catalunya al mon?

  El Barça ho va dir molt clar fa un temps enrere, que estarien al costat del que passi al país i al final faran allò que sigui millor per el país. El Barça és un club català que mostra el seu catalanisme i, evidentment, en un país independent, m’encantaria que jugués la lliga de Catalunya .

  Nosaltres podem legislar i crear un entorn on sigui més favorable a quedar-se aquí. La lliga espanyola no és cap regal i potser resulta que el Reial Madrid, per exemple, vol jugar a la lliga catalana.

   Si s’arribés a una situació amb una Catalunya independent, però no reconeguda per Espanya o d’altres països, en quina situació quedaria l’esport català?

  Hem de mirar i vetllar perquè les nostres seleccions esportives segueixin competint al màxim nivell, perquè estar quatre anys sense competir tindria unes conseqüències greus per l’esport català i no ho podem permetre. No sé com acabaran sent aquestes relacions i no sé què passarà ni quant temps es trigarà.

   Tu vas ser exclòs de la selecció espanyola d’hoquei després d’haver mostrat preferències per jugar amb la selecció. Creus que això pot tornar a passar? Podria passar-li, per exemple, a Gerard Piqué?

  Passarà. Pot haver-hi pressions que diguin “el català no el convoquis que s’ha posicionat”, però mai et diran que és per aquest motiu. El meu cas va ser molt clar, perquè la noticia va sortir un dia al diari i el mateix dia em van fer fora.

   Podria passar-li a Gerard Piqué?

  En jugadors com el Piqué, a nivells tan professionals, ho dubto, però en minoritaris pot passar. Jo crec que Del Bosque és incapaç de deixar fora al Piqué per anar a una manifestació. Si no el convoca no serà per això. A més, el Villar, president de Federació Espanyola de Futbol, que té poca dependència de l’estat, és basc, és un home que entén els diferents models de societat que hi ha, que entén allò que passa aquí.