La DGT permet la prova de cotxes autònoms a les carreteres espanyoles

A partir d’ara si veieu algun dia un cotxe que us avança i el conductor va mirant tranquil·lament el diari, no us espanteu, és totalment legal. En efecte, la Direcció General de Trànsit ha publicat un document on es diu que permet la prova de cotxes autònoms a les carreteres obertes al trànsit del territori espanyol.

Però aquesta instrucció no és tant lliure com podeu pensar ja que no tothom pot conduir aquests cotxes autònoms, per fer-ho primer s’haurà de sol·licitar un permís especial que no el donaran a qualsevol, així que sí que es podrà conduir aquests cotxes, però no a qualsevol preu.

Així doncs, aquesta normativa de vehicles autònoms queda restringida als fabricants d’aquest tipus de vehicles, laboratoris oficials, fabricants o instal·ladors de tecnologies per crear un cotxe autònom, universitats i consorcis que participen en projectes d’investigació. L’autorització tindrà una extensió de dos anys tot i que podrà ser prorrogable.

Ja són diversos els països que deixen provar cotxes autònoms per les seves carreteres, coneixedors sempre del cert risc que això suposa. Com tota tecnologia, aquesta pot fallar i pot provocar algun accident no desitjat. Tot i així, la innovació s’ha de desenvolupar i si algun dia es venen cotxes totalment autònoms (esperem que no per el bé de la conducció) han de ser 100% segurs i amb total garantia de que no hi haurà cap inconvenient, i per arribar a aquí calen moltíssimes proves.

Així doncs, repeteixo, no us espanteu si algun dia veieu un cotxe ple d’aparells estranys i sense ningú al seient del pilot. Tot i així, i per estar més tranquils, no us quedeu davant o darrere d’ell, intenteu passar-lo ràpid o mantenir-vos darrere a molta distància per si sorgeix algun problema inesperat. Val més prevenir, sobretot quan encara estan un xic verds en el desenvolupament.