Fotoperiodista americà que ha rebut ja dos guardons ‘World Press Photo’ i cinc medalles d’or ‘Robert Capa’

Avui s’ha donat a conèixer el segon dels vuit guardons internacionals que convoca aquest any 2016 la Fundació Princesa d’Astúries, i que compleixen la seva XXXVI edició.

Aquest cop, es tracta del Premi Princesa d’Astúries de la Comunicació i les Humanitats que, aquest any, ha caigut a les mans del fotoperiodista Nord-americà, James Nachtwey.

Aquest home és considerat un dels millors fotoperiodistes de tots els temps. Natchwey ha cobert aquests últims anys els grans esdeveniments històrics dels últims conflictes armats i humanitaris.

Entre d’altres grans exemples, es poden destacar els seus treballs amb el moviment civil a Irlanda del Nord, l’any 1981, les imatges de la guerra bèl·lica del Vietnam (1955-1975), o bé, els moviments en pro dels drets dels negres als EUA a la dècada dels 60.

Nascut als Estats Units l’any 1948, James ja porta a la seva espatlla un munt de premis que reconeixen el seu espectacular treball com a fotoperiodista. Entre els diversos guardons cal mencionar els dos guardons ‘World Press Photo’, les cinc medalles d’or ‘Robert Capa’, el premi ‘Luka Brajnovic’ de Comunicación, o bé, els tres ‘International Center of Photography Infinity Award’.

El fotoperiodista guardonat treballa, actualmente, per la revista ‘Time’ a Bagdad i ha estat associat a ‘Black Star’ dels anys 1980-1985 i va ser membre de l’agència ‘Magnum’ de 1986 a 2001.

El professional de la comunicació s’ha imposat als altres nominats com són el guionista Aaron Sorkin, l’assagista portuguès Eduaro Lourenço, l’ex-primer ministre suec Carl Bildt, la historiadora britànica Mary Beard, o, el cineasta xinès Zhang Yimou.