El país nipó torna a patir una contracció econòmica tot i l’era dels “Abenomics”

Tokio ha anunciat aquest dilluns que la seva economia ha entrat oficialment en un període de recessió tècnica. Una situació que es produeix per cinquena vegada en els últims set anys, i que es deu principalment a la incertesa del creixement global. I doncs, alguns analistes financers ja prediuen la fi de l’època dorada dels BRICS. De fet, la cimera del G-20, celebrada a Turquia, ha deixat com a un dels grans titulars la incapacitat de les mesures preses fins ara pels seus membres per fer créixer l’economia mundial. Així doncs, el govern nipó ha explicat que el PIB del país va caure un 0,2% durant el tercer trimestre de l’any, respecte els tres mesos immediatament anteriors. Si a aquest descens li afegim la davallada del 0,7% que ja va patir durant el segon trimestre de l’any tindrem com a resultat dita contracció.

Més concretament, Tokio ha senyalat com una de les principals causes d’aquesta caiguda el descens pronunciat de la inversió de les empreses. De fet, la injecció de capital empresarial s’ha reduït en un 1,3% respecte el trimestre anterior. Un comportament que s’explica per la fragilitat de l’economia Xina, i els dubtes dels mercats internacionals sobre la seva situació. Recordem que aquest passat estiu, algunes de les principals borses internacionals van rebre la incertesa xinesa amb números vermells. I doncs, l’economia nipona és especialment sensible als vaivens financers del gegant asiàtic. Uns dubtes que també s’estenen a altres països que fins ara havien empentat la recuperació mundial com Brasil, l’Índia o Rússia. Així doncs, la desconfiança de les empreses nipones ha estat suficient per a fer entrar al país en recessió malgrat que el consum domèstic hagi augmentat un 0.5%, i també les exportacions en un 2,6%.

Ara, el govern presidit per Shinzo Abe haurà de retornar la seva economia al camí de la recuperació. És la segona vegada que, sota el seu mandat, Japó entra en recessió. Tot i les mesures que ja va emprendre la primera vegada i que van rebre el sobrenom de “Abenomics”. Un concepte que engloba tres reformes, de les quals només dues s’han portat a terme. Les acomplertes es refereixen a reformes econòmiques d’estímul fiscal i monetari. Així per exemple, el govern d’Abe no ha cessat en la injecció de capital fins a la depreciació del Yen. Mesura que, per exemple, ha afavorit l’augment de les exportacions. D’altres passaven per augmentar la despesa pública o flexibilitzar l’accés al crèdit. No obstant això, queden pendents la tercera i última fase consistent en reformes estructurals que tindrien a veure per exemple, en una reforma del mercat agrari o en el foment de la incorporació de la dona en el mercat de treball. També, la flexibilització de les barreres exteriors o el reajustament del desequilibri salarial entre empreses pel seu volum resten pendents. Finalment, emperò, les autoritats japoneses confien en que durant aquest darrer trimestre de l’any l’economia nipona torni als números verds.