Javier Clemente, en exclusiva per a ‘Diari Català’, analitza la marató de partits entre l’Athletic Club i el FC Barcelona i tot el que poden donar de sí

 Sobre el partit de l’altre dia, creu que l’expulsió de Gorka Iraizoz va ser rigorosa?

Sí, ho va ser. És una norma massa exagerada que hauria de desaparèixer del reglament i, a sobre, l’àrbitre va ser massa rígid en aquest sentit. Una cosa és un penal i, una altra de diferent és que Gorka tombés Luis Suárez, cosa que no va passar. 

Es diu que l’estil de joc de Neymar és de naturalesa provocadora. Què n’opina sobre això i sobre la polèmica que es va generar arrel de la famosa ‘lambretta’ de la final de l’any passat?

No crec que sigui un provocador, simplement es diverteix jugant. No crec que fes aquella jugada amb intenció d’enfadar ningú. Quan jo jugava a l’Athletic, José María Argoitia feia coses d’aquest estil més d’una vegada i no passava res. Tot i així, també s’ha de tenir en compte que, amb un avantatge gran al marcador com en el de la final, sobren les jugades d’aquest tipus.

“Gorka no va tombar Suárez. El reglament hauria de canviar”

Pregunta obligada. Creu que Messi, després de la seva cinquena Pilota d’Or, és el millor jugador de la història?

És el millor del món actualment, però és impossible saber si és el millor de la història perquè cada època és diferent. Leo Messi, en altres èpoques, no hagués pogut jugar com ho fa ara. Ni els terrenys de joc tenien la mateixa qualitat, ni els àrbitres tenien el mateix criteri ni les entrades eren com les de l’actualitat. No es pot comparar el futbol d’ara amb el dels anys 50.

Ja sobre l’eliminatòria de la Copa del Rey, com creu que plantejarà el partit d’anada l’Athletic Club tenint en compte les baixes de Leo Messi i Luis Suárez?

Ernesto Valverde és l’únic que ho sap perquè té coneixement de com està cada jugador de la seva plantilla. Com més absències té el Barça, menys fort és l’equip, tot i que crec que és molt fort encara que no hi siguin Messi i Suárez.

Luis Suárez, sancionat; i Leo Messi, lesionat, seran baixa contra l'Athletic Club | FOTO: europapress.com
Luis Suárez, sancionat; i Leo Messi, lesionat, seran baixa contra l’Athletic Club | FOTO: europapress.com

“Neymar no és un provocador, però certes jugades sobren amb el marcador a favor”

Quina és l’arma més perillosa de l’Athletic?

Les individualitats no són una cosa per la qual l’Athletic destaqui. La fortalesa de l’equip és jugar com a conjunt. Si juguen com a bloc, es tracta d’un equip molt més perillós.

Però, tot i no tenir individualitats, s’ha de parlar de noms propis com el de Raúl García, una baixa sensible.

Sí. Sense ell, es perd un home gol, un home de molta agressivitat i un home fonamental en el joc aeri de l’equip. A sobre, també es perd experiència, molt necessària en una plantilla jove com la de l’Athletic. Junt amb Aritz Aduriz i Iñaki Williams, que també són dues referències molt importants.

Precisament, en l’últim partit de Copa del Rey, l’Arsenal va enviar tècnics per fer un seguiment a Williams amb l’objectiu de fitxar-lo.

Espero que Williams es converteixi en una figura important, però dins de l’Athletic. Ara mateix no el veig a cap altre lloc, tot i que d’altres jugadors importants han marxat. És un jugador bàsic per l’equip.

Iñaki Williams, un dels jugadors de moda del món del futbol | FOTO: europapress.com
Iñaki Williams, un dels jugadors de moda del món del futbol | FOTO: europapress.com