Jimmy Morales guanya les eleccions a Guatemala

0
Jimmy morales - diari Català
JORGE LOPEZ / REUTERS
Jimmy morales - diari Català
JORGE LOPEZ / REUTERS

El còmic s’impossa amb claredat a les eleccions a Guatemala

El candidat del Front de Convergència Nacional (FCN) a la Presidència de Guatemala, Jimmy Morales, s’ha imposat aquest diumenge a les eleccions a Guatemala celebrades aquest diumenge, després de recollir el 69,69 % dels vots.

Segons les dades del Tribunal Suprem Electoral, Sandra Torres, de la Unitat Nacional de l’Esperança (UNE), obtindria el 30,31% de les paperetes, en unes dades que corresponen al 90,35% de l’escrutini.

L’exprimera dama ja ha reconegut el triomf de Morales a les eleccions a Guatemala, qui partia com a principal favorit en aquesta segona volta després d’imposar-se clarament a la primera, i li ha ofert un suport “constructiu”.

“M’esforçaré amb tot el meu cor i amb totes les meves forces per no defraudar-los amb aquest vot que em va fer president”, va indicar Morales a unes declaracions a la cadena de televisió Guatevisión.

Morales, de 46 anys i sense experiència al camp de la política, ja va ser la gran revelació a la primera volta d’aquestes eleccions a Guatemala celebrada el passat 6 de setembre.
A partir del 14 de gener, dia al qual segons la Constitució guatemalenca ha de conformar-se el nou Govern, Morales es convertirà en el cinquantè president del país. Assumirà el poder en un context de descontent ciutadà amb la classe política, a causa de la corrupció que afecta els diferents estaments de l’Estat i que han portat a la presó a l’expresident i a l’exvicepresidenta del país Otto Pérez Molina i Roxana Baldetti, respectivament, per la seva implicació en la trama de la Línia, que investiga el frau milionari a través de l’entrada de mercaderies per les duanes. Amb aquesta sòlida victòria, ha triomfat el missatge de Morales durant tota la campanya de les eleccions a Guatemala, al qual va insistir que ell no és “ni corrupte ni lladre”, ha servit per convèncer a una ciutadania que el passat 25 d’abril va iniciar una sèrie de protestes multitudinàries en contra de la corrupció i a favor d’una sèrie de reformes no solament de la Constitució, sinó també del sistema judicial i de la Llei Electoral i de Partits.

Un còmic reconvertit a polític

Amb la seva victòria, Morales, que és un fervent seguidor de l’Església Evangèlica, fa realitat així el paper que va protagonitzar a una pel·lícula titulada ‘Un president de barret’, on interpretava a un vaquer ingenu que es converteix en governant. Nascut fa 46 anys en Ciutat de Guatemala i llicenciat en Administració d’empreses a la Universitat de Sant Carlos, el nou president va centrar la seva vida al món de la televisió i el cinema, on va arribar a protagonitzar set pel·lícules. Casat i amb quatre fills, va mantenir al costat del seu germà un programa televisiu d’humor durant 15 anys, titulat ‘Moralejas’.