Joana Ortega nega desobediència al TC i agraeix “de cor” el suport

0
Joana Ortega
EP: Joana Ortega
Joana Ortega
EP: Joana Ortega

Es declara “màxima responsable” d’organitzar el 9N però nega tota il·legalitat

L’exvicepresidenta del Govern Joana Ortega ha negat que desobeís el Tribunal Constitucional per organitzar el procés participatiu del 9N: “No tinc cap consciència d’haver desobeït en cap moment el TC”.

Ho ha explicat a la premsa després de declarar com a imputada davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel 9N, i ha criticat la querella contra ella: “No és bo criminalitzar un acte polític, democràtic i pacífic”.

Ortega ha assumit la màxima responsabilitat en el dispositiu logístic del 9N, ha assegurat que el TC no va concretar mai l’abast de la suspensió que va dictar, i ha al·legat davant del jutge que el mateix president del Govern central, Mariano Rajoy, va manifestar que el 9N no tenia “cap efecte jurídic”.

Concretament, l’exvicepresidenta ha defensat davant del magistrat que Rajoy va ser el primer a restar-li validesa jurídica en afirmar que “el 9N no és un referèndum, ni una consulta, ni res que se li assembli i no té cap efecte jurídic”, per la qual cosa ha conclòs que la querella als organitzadors del 9N no té sentit.

Malgrat assumir “la màxima responsabilitat” en l’organització del procés participatiu, ha conclòs que res no va ser il·legal, i que l’únic que va fer el Govern va ser impulsar un compromís de país que responia a un mandat del Parlament i donava veu als ciutadans sobre el futur polític de Catalunya, ha dit.

[quote] “No tinc cap consciència d’haver dictat una resolució injusta, d’haver comès cap irregularitat econòmica. Vaig actuar amb ple coneixement, molt responsablement i sempre amb respecte a la legalitat. Estic perfectament tranquil·la”, ha tancat.[/quote]

AL GOVERN ESPANYOL

Ortega ha exposat que el Govern espanyol va ser el primer que no va fer res per frenar el procés participatiu, i ha criticat que va pressionar perquè es presentés la querella quan va veure “la magnitud” del 9N i que més de dos milions de catalans van acudir a les urnes.

En al·lusió a l’Executiu central, ha lamentat que no és bo dirimir la política als tribunals, ha instat a resoldre els problemes polítics des del diàleg i el consens, i ha demanat posar final al procés judicial al qual s’enfronten tant ella com el president Artur Mas i la consellera Irene Rigau perquè és “injust”.

CRONOLOGIA

Ortega ha repassat davant del jutge la cronologia dels fets, i ha assegurat que, quan el 29 de setembre el TC va suspendre la consulta en el seu format original, ella mateixa va donar la instrucció de “parar immediatament tots els expedients econòmics i totes les actuacions administratives” vinculades amb la votació.

Després d’aquesta decisió del TC, el Govern va plantejar un procés participatiu alternatiu que l’alt tribunal també va suspendre, però Ortega ha defensat que en aquest cas la Generalitat no va frenar el procés perquè tota l’organització ja estava tancada i els voluntaris a punt: “No hi havia res que jo pogués frenar”.

L’exvicepresidenta ha exposat que la Generalitat va demanar al TC un aclariment de l’abast de la suspensió del procés participatiu, però l’aclariment “mai no va ser” contestat: per això el Govern va continuar amb els seus plans i va decidir celebrar el 9N.

Agraeix “de cor” el suport dels concentrats davant del TSJC

Joana Ortega ha agraït “de cor” el suport del centenar de concentrats que aquest dimarts l’han esperat a la sortida del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on ha acudit a declarar com a imputada pel 9N.

“Gràcies de tot cor. De veritat, gràcies”, els ha dit després de comparèixer prop d’hora i mitja davant del tribunal, període en el qual els manifestants no han deixat de proclamar crits i càntics a favor de la independència i contra la judicialització del 9N –quan ha arribat al TSJC n’hi havia 200 malgrat la pluja–.

La concentració davant del TSJC s’ha dissolt cap a les 18.00 hores, però a les 19.30 hi haurà rèpliques davant dels ajuntaments catalans convocades per Òmnium Cultural, ANC i les entitats municipalistes AMI i ACM: l’epicentre serà a la plaça Sant Jaume de Barcelona, on està prevista la projecció d’un vídeo de suport als imputats i la lectura d’un manifest del Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

[quote]”Gràcies de tot cor. De veritat, gràcies”[/quote]