Joaquim Carbó torna amb la novel·la ‘Va com va!’

0
Joaquim Carbó | Diari Català
Foto: EUROPA PRESS

L’escriptor Joaquim Carbó presenta la novel·la ‘Va com va!’ de ficció per a adults

L’escriptor Joaquim Carbó ha tornat a la ficció per a adults amb la novel·la ‘Va com va!’ (Males Herbes), que combina la novel·la negra amb la picaresca a partir d’un personatge que intenta sobreviure en la crisi econòmica actual.

En roda de premsa a Barcelona, ha assegurat que quan escriu novel·les per a adults –acaba de publicar dues obres per al públic infantil i juvenil– “surten tots els dimonis” perquè el món real és tètric.

En la novel·la ‘Va com va!’ , el seu protagonista ha perdut la feina i comença a fer investigacions per als seus veïns, fet que el porta a protagonitzar situacions absurdes, grotesques, i altres de dramàtiques.

Carbó (Caldes de Malavella, 1932) ha explicat que en les novel·les per a adults intenta mostrar el “costat fosc” de la realitat però amb humor, i ha dit que és molt espectador de la realitat que l’envolta.

Ha rememorat els seus inicis, en els quals la figura de Manuel de Pedrolo va tenir una gran importància, i que el va fer entrar en contacte amb obres d’autors com John Steinbeck i John Dos Passos.

Els editors de Males Herbes, Ricard Planas i Ramon Mas, han afirmat que el protagonista de la novel·la és “un Quixot de la novel·la negra”, tot i que creuen que és una obra més pròxima a la picaresca.

Han ressaltat l’ofici amb què està escrita la novel·la i la voluntat d’estil que destil·la ‘Va com va!’, a més de la capacitat de mantenir el sentit de l’humor malgrat descriure situacions dramàtiques: “Parla de desesperança sense ser un llibre desesperat”.

Carbó ha explicat que ha escrit unes 130 obres, entre novel·les per a adults, infantil-juvenil i llibres de records, i que manté una “curiositat considerable” per la literatura que es produeix, sobretot pels nous autors i segells editorials, i ha ironitzat que al final hi haurà més autors i editors que lectors.