Johan Cruyff, com entrenador, va canviar el curs del futbol amb una nova filosofia i una manera d’entendre el joc pròpies que van transformar la mentalitat d’aquest esport

Ni l’exitós Barça de Luis Enrique, ni el de Pep Guardiola, ni el de Frank Rikjaard… Cap d’equestes glorioses etapes en blaugrana es poden entendre sense tenir en compte la gran influència de Johan Cruyff. El tècnic holandès va canviar totalment l’estil i la perspectiva que el món en general i el barcelonisme en particular tenia del futbol. L’atractiva idea de joc que Cruyff proposava va anar de la mà de la primera època daurada del FC Barcelona a nivell nacional, europeu i mundial.

Johan Cruyff creia que tenir la pilota era la base de tot. La base de l’atac, amb molta possessió, passades al primer toc -o en dos, com a màxim- per donar una circulació més ràpida i jugadors sempre oferint-se per rebre. També la base de la defensa, aplicant la teoria que diu que quan la pilota la té el teu equip, no la té l’adversari i no et pot fer gol.

Pep Guardiola | Diari Catala
Guardiola va recuperar els conceptes de Cruyff per entrenar

Un cas molt curiós en aquest sentit és el descobriment de Pep Guardiola. Quan Cruyff ja duia dues temporades com a entrenador blaugrana, va voler anar a veure un partit de les categories inferiors. Va fer-ho amb el juvenil A i, mentre el veia, va preguntar quin era el jugador de més qualitat. “Pep Guardiola, del juvenil B”, li van contestar. “I per què no juga al primer juvenil?”, va respondre Cruyff, rebent una resposta que no va entendre: “És prim i no té prou físic per defensar”. El tècnic holandès va voler conèixer-lo després de veure’l jugar. “Tant és si no saps defensar. El que és important és el que sabem; el que no, sempre ho podem aprendre. Si no saps defensar, has de ser intel·ligent i saber col·locar-te bé”, li va comentar, abans de convertir-lo en un pilar central del Dream Team.

Johan Cruyff va acompanyar Guardiola amb jugadors genials a la medul·lar com Laudrup, Bakero o Amor en un habitual sistema de 3-4-3. Per a ell, el poder ofensiu i defensiu d’un equip es concentrava al mig del camp. Es juga amb tres defenses perquè s’ha de defensar amb la possessió de la pilota a través dels migcampistes; i els davanters com Stoichkov o Txiki Beguirinstain han de jugar a la banda, per sorprendre les defenses rivals mitjançant les arribades de segona línia.

Van arribar els èxits

La filosofia de joc de Cruyff era molt novedosa però alhora molt complicada d’assolir per la plantilla. Com a conseqüència, dues primeres temporades complicades amb l’holandès a la banqueta en les quals va poder conquerir una Recopa d’Europa i una Copa del Rey. Va començar a dissenyar un equip per a un projecte guanyador a llarg termini, apostant per jugadors com Stoichkov, Laudrup o Bakero.

La gran planificació i l’absorció per part dels jugadors de les idees del tècnic es van veure recompensades a la temporada 90/91, en la qual el FC Barcelona va guanyar la primera de les quatre lligues consecutives sota la direcció de Cruyff. El punt culminant va arribar a la següent, amb la consecució de la primera Copa d’Europa blaugrana amb el famós i històric gol de Ronald Koeman.

La decadència de l’imperi Dream Team va començar l’any 94, amb la golejada que el Barça va encaixar contra el Milan (0-4) a la Champions League. Els mals resultats de Cruyff en les temporades següents i les disputes amb el president Josep Lluís Núñez el van dur a la destitució l’any 96. L’afició culer va respondre en el següent partit al Camp Nou amb càntics i pancartes de suport al tècnic holandès.

Sempre lligat a Catalunya

Johan Cruyff | Diari Catala
Cruyff sempre va estar vinculat amb el Barça i Catalunya.

Després de 13 anys retirat com a entrenador, l’any 2009, Johan Cruyff va acceptar el càrrec de seleccionador de Catalunya. Va debutar amb una prestigiosa victòria contra la selecció nacional d’Argentina (4-2) i va deixar les banquetes definitivament l’any 2012, després de tres anys dirigint l’equip català.

L‘empremta i el llegat que va deixar Johan Cruyff al llarg dels seus 43 anys a Catalunya, en els quals sempre va estar vinculat al club, seran sempre eterns, tant per part del barcelonisme com per la de tot el planeta futbol. Gràcies per tot, Johan. Descansa en pau.