L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha dit això en no haver girat full després de la seva confessió el juliol del 2014 que va tenir diners sense declarar a Andorra.

En el seu article ‘He tornat a Queralbs’ escrit a mitjans d’agost de 2015 però que ha penjat aquest dimarts en el seu bloc de l’Associació Serviol, recull les reflexions de “xoc personal i lamentació, de nostàlgia però també d’acceptació de responsabilitat” que es va fer un any després dels fets.

Segons Pujol, segueix sense haver recuperat prou la sensació de pau i d’alegria interior: “Encara no m’he reconciliat del tot amb mi mateix. Amb mi mateix. Parlo de mi mateix”, i recorda uns versos del poeta Joan Maragall.

“Ho constato i deixo constància d’això. Amb nostàlgia, però afortunadament també amb esperança. I l’esperança dóna força”, diu en el seu escrit.

Pujol, capaç de seguir vivint

Pujol explica que no sabia si seria capaç de resistir el que va comportar la seva confessió, però que ara ja s’atreveix a dir que és capaç de “seguir vivint amb un grau d’intensitat acceptable” si s’entén que superar aquest episodi és no haver-se abandonat, seguir llegint i escrivint, seguir amb atenció el que passa a Catalunya i en el món, i seguir sentint que la família el reconforta.

Tot i això, precisa que no viu en un to d’alta intensitat ni de vivència potent i que segueix preguntant-se “què pot quedar de bo, de sòlid i durador” del que ha estat la seva vida.

Després de recalcar que no s’ha enfonsat, incideix que ha estat una etapa dura per la seva pròpia actitud autocrítica per motius ètics, de responsabilitat i pel perjudici causat.

Apunta que, tot i que es posessin tots els seus actius i passius en una balança i se li donés un aprovat clar, podria no ser satisfactori per a ell perquè, malgrat considerar molt important el judici del poble i la Història, pot ser que la seva pau i autoconsideració requereixin una cosa que ningú li pot donar: la reconciliació amb ell mateix.

Jordi Pujol va aparèixer públicament el dimecres 24 d’agost, quan va assistir a Barcelona al funeral de l’històric dirigent catalanista Jordi Carbonell.