La Sexta avança que el ministre d’Industria viu una situació “crítica” dins el PP i no es descarta que acabi dimitint

José Manuel Soria, ministre d’Industria espanyol en funcions i el polític de l’Estat que més esquitxat ha sortit per la publicació dels Papers de Panamà -la major filtració del món sobre corrupció- podria estar vivint les darreres hores com a ministre. Així es desprèn d’una informació que La Sexta ha emès al final del seu informatiu, en el que qualifica de “crítica” la situació que viu José Manuel Soria al PP.

Oficialment, el ministre ha anunciat una compareixença per voluntat pròpia davant el Congrés dels Diputats. Com a ministre en funcions no estava obligat a comparèixer però tota l’oposició ho havia demanat i la pressió mediàtica és cada vegada més gran.

Soria, que ha estat criticat per tota l’oposició des que es fes pública la seva participació en una empresa offshore -sense activitat i opaca- a Panamà, ha defensat en tres dies fins a tres versions diferents per justificar el fet que el seu nom aparegui com administrador d’UK Lines Limited des de setembre de 1992 i fins que es va presentar com alcalde a Las Palmas de Gran Canaria aquell mateix any.

Si això no fos suficient, aquest dijous diferents mitjans publicaven que fins el 2002, el nom del ministre Soria i el del seu germà, Luis, figuren com directors d’una altra empresa, Mechanichal Trading Limited, domiciliada a un paradís fiscal, en aquest cas a Jersey. Aquesta revelació ha precipitat la seva compareixença davant el Congrés i, qui sap, si també la seva dimissió en cas que la pressió al PP sigui més alta.

Què és una empresa offshore?

És una empresa la principal característica de la qual és que no té activitat en el país on s’ha creat. Aquestes empreses es creen en els anomenats ‘paradisos fiscals’, països on una empresa paga pocs o cap impost. D’aquesta manera s’obtenen tres tipus de beneficis:

  • Avantatges fiscals. Una empresa amb seu social a un paradís fiscal ha de pagar els impostos en aquest país i no en un altre –com podria ser Espanya-. Si aquest paradís no carrega l’empresa amb impostos, el propietari o l’empresa s’estalvia pagar tots aquests impostos que sí pagaria al seu país.
  • Confidencialitat. És molt fàcil que els noms dels propietaris de les empreses offshore queden a l’anonimat i, per tant, poden ocultar que tenen aquestes empreses a paradisos fiscals. Una de les claus d’aquesta exclusiva internacional és que posa noms i cognoms a importants propietaris d’aquestes societats.
  • Protecció d’actius. Des d’aquestes societats és fàcil comprar i vendre actius de luxe amb més facilitat. A més, tot aquest patrimoni serà pràcticament ‘intocable’ per les autoritats del país d’origen del propietari, perquè l’empresa –que serà realment la propietària dels bens- pertany a un altre país.

Una empresa offshore –que es pot crear en menys d’una setmana pagant només 300 euros-, no és, per si mateixa, il·legal. Crear una empresa a qualsevol paradís fiscal no és il·legal. Tampoc ho és que no tingui activitat en aquell país. El que realment no és legal és que aquesta empresa, el seu patrimoni o els beneficis que genera no siguin declarats al país on resideix o treballa l’administrador i els accionistes.

Compartir
Article anteriorDe quan somiaven ser, ara fa 85 anys
Article següentLa sanció que s’imposarà als conductors de Rubí si no respecten una nova norma
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]