Juan Villoro publica el relat ‘Palmeras de la brisa rápida’

0
Juan Villoro/EUROPA PRESS | Diari Català
Foto: Juan Villoro/EUROPA PRESS

L’escriptor mexicà recorre, en el seu escrit, el Yucatán, un paisatge regionalista

L’escriptor mexicà Juan Villoro recorre el Yucatán de finals dels anys vuitanta en el relat de viatges anomenat Palmeras de la brisa rápida‘ (de l’editorial Altaïr), un món que ha canviat totalment i que retrata des d’una visió molt personal.

“No existia la Riviera Maya, ni el turisme en massa del tot inclòs que existeix en aquest moment. Llavors era un espai aïllat d’un nacionalisme defensiu”, ha explicat Villoro, que retrata un poble molt regionalista i temorós de ser envaït culturalment.

És una espècie de fotografia de les persones que canviarien Yucatán, i que han fet que actualment tingui una societat més incloent i moderna, ha dit Villoro, amb passatges plens de ruïnes que actualment s’han convertit en hotels ‘boutique’.

La novel·la té un tall en el temps que la converteix en “un document històric”, que en el seu moment va molestar la població d’allà, ja que no volien sentir com havien de ser per part d’un ‘chilango‘ (ciutadà de Mèxic D.F). “El moviment zapatista del 94 va posar el tema indígena a l’agenda de la modernitat, però és com el masclisme, que no hi ha una societat equitativa”, ha dit Villoro sobre que ha canviat però no prou.