Condemnen el CIE de la Zona Franca a tancar en un judici popular

0
CIE, Zona Franca
Foto: Europa Press

Diversos moviments socials, mitjans de comunicació i el testimoni d’ex-interns han escenificat un judici popular al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca, ara en obres, per evitar la seva reobertura

 

Un miler de persones han demanat aquest matí el tancament definitiu del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Barcelona, a la Zona Franca, en un judici popular que ha acabat amb una sentència de culpabilitat.

En declaracions als mitjans, Alba Cuevas, portaveu de SOS Racisme – una de les entitats membre de la plataforma Tanquem els CIEs – ha argumentat que quan “el sistema judicial no respon davant de causes que són injustes i vulneren els drets humans, és responsabilitat de la ciutadania manifestar-se i denunciar-ho”.

Cuevas ha lamentat que hi hagi “un blindatge molt clar” en defensa dels centres d’internament per part del govern de l’Estat amb el suport del PSOE, però ha admès que davant la nova legislatura s’obre una escletxa d’esperança per a que el nou govern canviï la seva postura. Per la seva part, el portaveu de Tanquem els CIEs, Marc Serra, ha cridat la ciutadania, el Parlament de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona per pressionar el Ministeri d’Interior perquè tanqui el CIE definitivament perquè, segons ell, “cap obra” té capacitat per legitimar la seva reobertura.

 

El judici popular

Unes dues-centes entitats, entre elles el Centre Català d’Atenció al Refugiat (CCAR), l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) o el Sindicat Popular de Manters, han acreditat en les seves intervencions al simulacre de judici “violacions de drets humans” al centre, pel que demanden que no es reobri després del seu tancament per obres al novembre de 2015.

Durant el judici, tres testimonis i tres representants de moviments socials han exposat totes les proves de presumptes vulneracions dels drets humans, mentre que un grup d’experts els ha interrogat, per declarar “per unanimitat” la seva condemna als CIE. La part acusada, el ministeri de l’Interior espanyol, ha refusat enviar cap representant al judici.

L’advocat de Tanquem els CIEs, Andrés García Berrio, ha recordat que porten més de sis anys venint a la Zona Franca per demanar el tancament i aportar les seves proves, ha afirmat que ha arribat el moment per a que aquest CIE no es reobri, i ha assegurat que els tindran que “apartar del mig” per tornar a obrir-lo.

 

Suport dels partits polítics

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha dit que si la societat no assumeix que els CIE són “una barbàrie inacceptable en ple segle XXI” no es tancarà, així que ha assegurat que la ciutadania i l’Ajuntament han de treballar junts per garantir els drets humans.

Anna Surra, Oriol Amorós i Joan Tardà, en representació d’ERC, han apostat per tancar tots els CIE de l’Estat, i han assegurat que seguiran defensant els tràmits que van iniciar la legislatura anterior al Congrés dels Diputats.

El cap de files de CSQEP, Lluís Rabell, ha exigit que no es reobri el CIE, en compliment de la resolució del Parlament que demanava el tancament del centre. Membres de la CUP també han participat a la manifestació però no han volgut fer declaracions.