Assange serà interrogat a l’ambaixada equatoriana de Londres

0
Julian Assange
Julian Assange, a l'ambaixada de l'Equador a Londres | Foto: Cancelleria Equador

El fundador de Wikileaks celebra que la Fiscalia de Suècia accepti interrogar-lo dins l’ambaixada de l’Equador, on porta anys reclòs

El fundador de Wikileaks, Julian Assange, ha celebrat aquest dijous que finalment la Fiscalia de Suècia l’interrogar a l’ambaixada de l’Equador a Londres, on està reclòs des de fa quatre anys, com a part de la investigació per les acusacions d’abusos sexuals. El Ministeri d’Exteriors de l’Equador ha anunciat que ja ha comunicat a la Fiscalia sueca “la seva disposició començar el tràmit per a l’interrogatori a Julian Assange a l’Ambaixada de l’Equador a Londres”. “En les pròximes setmanes s’acordarà la data”, ha detallat.

La Cancelleria ha explicat que l’Acord d’Assistència Legal en matèria penal, que va ser subscrit pels dos països el desembre passat, “constitueix el marc jurídic per a la pràctica de la diligència judicial requerida”. “Òbviament el senyor Assange ho aplaudeix”, ha dit Melinda Taylor, que forma part de l’equip de defensa legal del periodista australià, en declaracions a l’agència de notícies russa Sputnik. Taylor ha subratllat que “això no cura el mal” ocasionat a Assange pel retard d'”un procediment fonamental a la llei sueca” i ha confiat que no sigui un interrogatori “superficial”.

Tant el fundador de Wikileaks com l’Equador proposen des de fa anys que aquest interrogatori tingui lloc en la missió diplomàtica londinenca, per evitar que sigui extradit a Suècia i després als Estats Units. Assange va ser objecte de quatre denúncies per violència sexual a Suècia, de les quals ja n’han prescrit tres, tot i que encara segueix vigent el càrrec més greu, el de violació, que no decaurà fins al 2020.

 

Què és el cas Assange?

El periodista porta reclòs a l’ambaixada a Londres des del 19 de juny del 2012, quan va sol·licitar asil polític a l’Equador. Tot i que aquest li va concedir, el Regne Unit es va negar a donar-li un salconduit, ja que va insistir en el fet que té l'”obligació legal” d’extradir-lo a Suècia.

Assange va sol·licitar asil polític argumentant que es troba en un “estat d’indefensió” davant de la possibilitat que, una vegada a Suècia, sigui extradit als Estats Units, on suposadament se celebra un judici secret, sense que Austràlia -el seu país d’origen- ho impedeixi.

El fundador de Wikileaks assegura que és víctima d’una “persecució política” per part dels Estats Units per revelar centenars de milers de documents classificats del Departament d’Estat sobre les guerres a l’Iraq i Afganistan i sobre les relacions diplomàtiques amb altres països.