Juncker creu que Escòcia “s’ha guanyat el dret a ser escoltada”

0
Jean Claude Juncker
El president de la Comissió, Jean Claude Juncker | Foto: Europa Press

El president de la Comissió i la ministra principal escocesa s’han reunit aquest dimecres per parlar del futur d’Escòcia després del Brexit

Després del resultat del referèndum en el qual els britànics van votar a favor de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, des d’Escòcia, on un 60% dels seus ciutadans van votar en contra, van creure que és el moment d’un segon referèndum sobre la independència d’Escòcia per tal de mantenir-se dins la Unió Europea.

El que fins ara era un desig encapçalat per la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, pren força després que s’hagi reunit aquest dimecres amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per transmetre aquesta intenció. Escòcia “s’ha guanyat el dret a ser escoltada”, ha reconegut Juncker abans de reunir-se amb Sturgeon, el que legitima a Sturgeon en la seva demanda tant d’un referèndum com de la futura entrada a la UE si la sortida del Regne Unit es certifica.

En qualsevol cas, el cap de l’Executiu comunitari ha assegurat que ni ell, ni el president del Consell europeu, Donald Tusk, que ha optat per no rebre l’escocesa, no tenen cap intenció d'”interferir en un procés britànic”. “No és el nostre deure”, ha conclòs.

Sturgeon ha previst una ronda de contactes amb representants europeus per expressar el desig d’Escòcia de continuar a la Unió Europea, malgrat que el Regne Unit negociï la sortida del bloc comunitari després del referèndum en què es va imposar el vot a favor del Brexit.

 

Compartir
Article anteriorEx-dirigents d’IU i PSOE demanen un govern de Pedro Sánchez en minoria
Article següentEl TC aixeca parcialment el veto a la conselleria d’Exteriors
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]