Juncker demana que el procés de ‘divorci’ “no duri massa”

0
Jean-Claude Juncker, president de la CE
Jean-Claude Juncker, president de la CE

El president de la Comissió no creu que la sortida del Regne Unit suposi el final de la Unió Europea

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha negat aquest divendres que la sortida del Regne Unit del bloc comunitari sigui el final de la Unió Europea, i alhora ha apel·lat a l’impuls de Berlín i París per assegurar que el procés d’incertesa durant la negociació del divorci “no duri massa”.

Juncker ha comparegut davant dels mitjans a Brussel·les hores després que es coneguessin els resultats definitius del referèndum britànic i després de participar a una reunió per coordinar la resposta europea amb el president del Consell europeu, Donald Tusk, i el president del Parlament Europeu, Martin Schulz.

El cap de l’Executiu només ha admès dues preguntes dels periodistes i a la segona, sobre si tem un contagi de l’euroescepticisme a altres països d’Europa i que el ‘Brexit’ sigui el principi del final, ha respost amb un rotund “no”. Després ha abandonat entre aplaudiments una sala de premsa amb gran presència d’eurofuncionaris.

“Espero del motor franco-alemany una presa de posició molt clara. Voldria que per a tothom quedés clar, (sigui) evident i necessari que el procés d’incertesa en el qual entrem no duri massa”, ha explicat, per després afirmar que s’han “d’accelerar les coses”.

El primer ministre britànic, David Cameron, ha donat a entendre que la notificació formal a la Unió Europea sobre la decisió d’abandonar el club no arribarà fins que es produeixi el relleu en el Govern, i ha parlat d’un termini fins al mes d’octubre.

Tot i això, en una declaració conjunta llegida per Juncker, els dirigents de la Unió Europea han reclamat que tal declaració arribi “com més aviat millor” per poder negociar “ràpidament” la sortida.

L’article 50 del Tractat de la Unió Europea preveu que un Estat membre pot sol·licitar la seva “retirada voluntària i unilateral” de la Unió Europea, i que els tractats es deixaran d’aplicar en aquest país quan s’aconsegueixi l’acord o, si no hi ha acord, com a màxim en dos anys a partir d’aquesta notificació.