Juncker i Schulz insten els líders de UE a complir acords

0
Jean-Claude Juncker
EP: Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
EP: Jean-Claude Juncker

L’ajuda promesa per frenar la crisi de refugiats

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el del Parlament Europeu, Martin Schulz, han avisat aquest dijous els líders europeus que la seva credibilitat està en joc si no compleixen amb el desembossament dels 2.800 milions d’euros que es van comprometre a aportar fa tres setmanes per mitigar la crisi dels refugiats.

“És una qüestió de credibilitat que el Consell i els estats membre compleixin amb les seves promeses”, ha subratllat Juncker en una roda de premsa al costat de Schulz hores abans que els caps d’Estat i de Govern de la UE es reuneixin a Brussel·les per seguir avançant en una nova estratègia comuna en matèria d’immigració i asil.

La Comissió Europea va publicar dimecres les aportacions confirmades fins ara pels estats membre, que sumen poc més de 260 milions d’euros, i va criticar les capitals que no han complert fins ara amb la promesa.

En una cimera prèvia, el passat 23 de setembre, els vint-i-vuit van anunciar 2.800 milions d’euros que se sumarien a una quantitat equivalent aportada pel pressupost comunitari.

Juncker i Schulz han insistit que tant la Comissió com l’Eurocambra han fet “el necessari” per esmenar els pressupostos de la Unió Europea i permetre el desembossament compromès per ells. Aquests canvis s’iniciaran “aviat”, ha apuntat Schulz.

A més d’atendre els compromisos adquirits, els líders europeus preveuen avançar en altres mesures per reforçar el control de les fronteres exteriors de la UE i afermar la col·laboració amb països d’origen i trànsit dels immigrants per agilitar les deportacions, amb l’objectiu de frenar l’arribada massiva de refugiats.

Turquia, principal país d’acollida i trànsit dels refugiats que es dirigeixen a la UE, és un dels actors clau amb els quals els 28 negocien un “pla d’acció” en aquesta matèria.

El vicepresident primer de l’Executiu comunitari, Frans Timmermans, encapçala una delegació que ha viatjat a Ankara per avançar en els contactes i s’espera que informi els caps d’Estat i de Govern sobre aquest fet en acabar el dia.

Juncker, que no ha volgut donar detalls de la negociació, sí que ha assegurat que s’ha allargat fins a la matinada i que “va per bon camí”.