Junqueras independència
El president d'ERC, Oriol Junqueras. Diari Català (Foto: Europa Press)

El vicepresident de la Generalitat i líder d’ERC ha advocat aquest dilluns per una de les dues opcions per abordar la independència de Catalunya abans de l’estiu del 2017.

“Cal donar veu com més aviat als ciutadans, ja sigui amb un referèndum i després constituents” o al revés, ha destacat Junqueras en una entrevista a RAC1 , després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hagi anunciat aquest mateix dilluns que convocarà algun d’aquests dos instruments abans de setembre del 2017.

En el cas que finalment s’opti per organitzar primer un referèndum, ha assegurat que en cap cas els funcionaris incorrerien en una il·legalitat perquè, “prèviament, s‘hauran elaborat unes lleis” al Parlament per emparar aquest mecanisme, adequar-lo a la legalitat catalana i fer-ho viable.

El també conseller d’Economia, ha destacat que li semblen bé “tots els camins democràtics que portin a la independència”, bé sigui a través d’un referèndum o a mitjançant eleccions constituents, i ha recordat que JxSí es va comprometre a preparar les institucions per aconseguir la independència en 18 mesos.

Precisament preguntat per si es reeditaria JxSí en unes eleccions constituents, ha respost que haurà de discutir-se “quan ja es tingui la independència, que és el compromís principal d’ara i hi ha treball” per fer encara.

Ha dit que es presentaria com a candidat d’ERC a aquestes eleccions si el partit s’ho demana i ho faria amb entusiasme, i s’ha compromès a treballar per “cosir un país i aconseguir que aquest apel·li a tots els ciutadans”, també als no independentistes.

Sobre la possibilitat de forjar un Govern d’esquerres en aliança amb EnComúPodem, Junqueras ha descartat aquista possibilitat: “ERC no podria formar mai un govern amb algú que no vol la independència de Catalunya”.

I ha afegit que “de moment, amb Podem no es pot pactar, si no és que canviïn les prioritats i la seva sigui formar una república”, de manera que no preveu que es materialitzin les teories que apunten a un nou tripartit d’esquerres al capdavant de la Generalitat.

Aprovació dels pressupostos

En relació amb la no participació del PDC a l’acte de commemoració a Sant Boi de Llobregat (Barcelona) de la manifestació de la Diada del 1976, en què van participar ERC, CUP i Podem, Junqueras ha recordat que en aquella efemèride no existia com a partit i ha defensat el paper dels republicans com a “col·laboradors entusiastes de tots els qui vulguin construir majories”.

Preguntat per si aprova la manifestació anticapitalista de la Diada en què es van cremar fotos del Rei i pàgines de la Constitució, Junqueras ha sentenciat: “És evident que jo no vaig ser i mai he fet res d’això. La meva actitud respon a la pregunta”.

Està convençut que el Govern podrà aprovar els Pressupostos amb el suport de la CUP però ha apel·lat a la prudència, i ha dit que inclouran una partida per fer un referèndum si finalment aquest és el mecanisme que decideix la majoria parlamentària per abordar la independència.