Junqueras demana no perdre la fe davant les “dificultats” que posarà l’Estat

0
El líder d'ERC, Oriol Junqueras, a la roda de premsa d'ahir. Foto: José Luís Gómez Galarzo
El líder d'ERC, Oriol Junqueras |Foto: José Luís Gómez Galarzo

Oriol Junqueras ha ofert aquest dilluns un discurs en el que recorda que “les negatives per part dels poders constituïts no desapareixerà”

 

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha avisat aquest dilluns que els poders de l’Estat espanyol posaran “dificultats” al nou Govern català encapçalat per Carles Puigdemont, i ha demanat no deixar de creure mai en el procés sobiranista ni en els moments més difícils.

“Les negatives per part dels poders constituïts no desapareixerà. Haurem més que mai de ser forts”, ha exposat en una intervenció davant del Consell Nacional del partit per valorar l’acord d’investidura entre JxSí i la CUP.

Junqueras ha dit que el nou Govern català viurà dies difícils davant del repte de culminar la independència, i ha demanat als sobiranistes no defallir: “Davant del repte que encarem, especialment ara, la falta de fe és un luxe que no ens podem permetre”.

També ha criticat aquells partits, en al·lusió a Podem i a la seva confluència a Catalunya, que parlen d’un referèndum pactat amb l’Estat espanyol: “El dret a decidir mai pot ser subsidiari del permís de l’Estat espanyol, de cap Govern espanyol, de les majories parlamentàries del Congrés i el Senat”.

Ha estès la mà a aquells catalans que, malgrat no ser independentistes, vulguin participar en el procés constituent català que està convençut que obrirà el nou Govern català: “Si cal anar a buscar-los, els anirem a buscar un per un”.

La decisió de Mas

Ha destacat “els gestos i decisions” que han permès arribar a aquest acord, que per a ell són la decisió d’Artur Mas de donar un pas al costat en benefici de Carles Puigdemont i la decisió de la CUP d’implicar-se en l’estabilitat parlamentària -a banda d’ajudar amb els seus vots a la investidura d’un president-.

Junqueras ha destacat que ERC sempre va creure en les negociacions quan altres parts les donaven gairebé per perdudes: “Ens va tocar cridar, clamar, demanar, demandar i gairebé exigir que les negociacions continuessin” quan la CUP va dir ‘no’ a investir Mas.

Ha destacat que ERC va adoptar la posició de negociar fins al final malgrat que alguns sondejos li auguraven una victòria a les eleccions de març: “Dèiem que no volíem parlar d’eleccions per molt que semblés que ens podien ser favorables. Tothom sap que ERC sempre posa el país per davant de tot”.

Junqueras ha agraït el treball a tots els negociadors, i ha destacat especialment el paper de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, la representant d’ERC en les trobades de JxSí i la CUP: “Hem aconseguit que el procés segueixi endavant”.