Junqueras exigeix a Colau el “SI SI” del 9N

0
El full de ruta pel 27s és la clau

El full de ruta pel 27s és la clauAixí de contundent s’ha mostrat el president d’ERC

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha exigit a BComú que s’adhereixi al full de ruta independentista, i ho ha fixat com a condició per pactar l’alcaldia de Barcelona. “Qui es pot desentendre d’un procés tan important del seu país en un procés constituent?“, s’ha preguntat en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què ha rebutjat formar un govern tripartit a la capital catalana amb el PSC. “Hi estem molt allunyats. Si el PSC canvia i rectifica, encantats”, ha dit.

No és necessari ser independentista per votar a favor de la independència de Catalunya”. La victòria d’Ada Colau ha tret pressió a ERC. Els resultats han deixat al partit en una posició privilegiada de poder triar quina és l’aliança que més pot afavorir el procés. Junqueras s’ha mostrat favorable a votar la investidura d’Ada Colau si mostra suport al full de ruta, i donar suport extern el govern, sense entrar al govern local. “Ningú diu que hem d’entrar enlloc”. Sobre el pacte proposat la setmana passada per Xavier Trias, pressionat pels lobbys, ha fet referència al PSC. “Amb el partit socialista ens separen moltes coses”.

El full de ruta que posa com a condició ERC per arribar a acords fixa que després de les eleccions autonòmiques del 27 de setembre hi haurà un període de 10 mesos per redactar una Constitució catalana, que s’haurà de ratificar vuit mesos després per declarar la independència. “Estic segur que se sumaran”, ha confiat Junqueras, que creu que la independència pot garantir els canvis socials que vulgues Colau. Malgrat les condicions, el líder d’ERC no ha aclarit si els republicans volen entrar al govern municipal o deixar Colau en minoria: “Estem disposats a col·laborar”, s’ha limitat a dir Junqueras.

Colau depèn dels vots d’ERC per ser alcaldessa, però no té bastant amb els cinc regidors obtinguts pel republicà Alfred Bosch per arribar als 21 que garanteix la majoria absoluta. L’aritmètica sorgida de les urnes, que li va donar una victòria estreta amb 11 regidors, li obliga a entendre’s amb altres partits: en el tauler juguen també el PSC, contrari al full de ruta independentista, i la CUP, que no l’ha signat malgrat el seu suport a la independència. La formació assembleària ja ha deixat clar que no vol entrar a un govern amb Colau.

La guanyadora de les eleccions municipals a Barcelona està disposada a fer una consulta a la ciutat sobre si Barcelona ha de sumar-se a l’Associació de Municipis per la Independència, l’ens que aglutina les ciutats favorables al procés, però en una entrevista EL PAÍS ha deixat clar que el seu compromís és amb el dret a decidir, i no amb la secessió: “Hi ha gent com jo que, sense ser independentista ni nacionalista, votem el doble sí el 9 de novembre passat perquè entenem que hi ha una situació de bloqueig amb l’Estat”.

Sobre la xiulada a l’himne espanyol

A més, ha opinat que la gent “té la llibertat” d’expressar el seu rebuig a símbols “imposats” com l’himne espanyol. “Els que preferirien no sentir xiulets, el millor que poden fer és treballar per la independència”, ha reblat. Junqueras ha xiulat l’himne espanyol alguna vegada. El president republicà ho entén com una protesta a la imposició, malgrat recorda que no és formalment partidari de xiular himnes. “Quan Catalunya sigui independent ningú el xiularà, perquè la relació serà sana i amical”.