junqueras referèndum unilateral
Oriol Junqueras, a la Generalitat | Foto: Europa Press

Cristóbal Montoro urgeix a les comunitats autònomes a complir amb l’objectiu de dèficit

Aquest dijous es va reunir el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per abordar el finançament de les comunitats autònomes durant els propers anys, i també per fixar l’objectiu de dèficit. En aquest sentit, des del govern central s’ha proposat un dèficit màxim del 0.5% per l’any vinent, un 0.3% pel 2018, i un 0% que s’hauria d’assolir al 2019. D’acord amb aquest anunci, l’executiu espanyol dona, així, més marge a les autonomies per complir amb el termini d’estabilitat pressupostària. I doncs, fins ara el ministeri d’Hisenda havia concedit un llindar del 0.3% del PIB per a l’any vinent, i ara s’ha incrementat en dues dècimes fins arribar al  0.5%.

Tot i això, les comunitats autònomes governades pels populars s’han quedat soles votant a favor del nou objectiu de dèficit 2017-2019.Més concretament, Aragó, Andalusia, Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Catalunya, Extremadura, les Illes Balears i el País València han votat en contra del pla d’estabilitat del govern espanyol i s’han mostrat crítiques amb un repartiment que consideren “unilateral. En aquest sentit, el conseller d’Hisenda valencià, Vicent Soler, ha lamentat que el criteri de repartiment s’ha establert “desatenent les necessitats reals dels ciutadans” i ” sense tenir en compte els sacrificis” que en han fet les administracions autonòmiques. Alhora que s’ha mostrat perplex pel fet que el govern espanyol s’hagi atorgat un sostre molt més elevat que el de les autonomies.

Montoro podria emprendre accions legals

Per la seva banda, el ministre d’Hisenda i Administracións Públiques, Cristóbal Montoro, ha advertit que aquelles regions que han incomplit els objectius de dèficit durant el 2015 han d’aprovar acords de no disponibilitat de despesa. És a dir, totes a excepció de Galícia, el País Basc i Canàries. També Castella i Lleó ha quedat exclosa, ja que ha vingut presentant plans econòmics des del 2013 sense estar-hi obligada.  Un acord que s’hauria d’haver aprovat a principis del mes d’abril però que degut al nou objectiu de dèficit per al 2016, que ha passat del 0.3% al 0.7%, podrà implementar-se fins avui. Tanmateix, el ministre ha reiterat, en roda de premsa, la seva confiança en que totes les comunitats aprovin els acords. Ans el contrari, ha advertit, estarien incomplint la llei d’estabilitat i el govern prendria les mesures legals pertinents.

Front comú de Balears, València i Catalunya

La Generalitat i el Ministeri d’Hisenda han acordat un pla d’ajust que no suposa cap retallada en l’àmbit social, sinó que la contenció de la despesa s’aplicarà íntegrament sobre la reducció del pagament d’interessos. Així ho ha afirmat el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, qui ha assistit per primera vegada al CFPP. Per Junqueras “ja no té sentit” la retenció del crèdit que l’executiu espanyol ha exigit per carta a Catalunya, i per tant la Generalitat no haurà d’implementar acords de no disponibilitat de despesa. Tanmateix, el vicepresident de la Generalitat, ha celebrat que per primera vegada Catalunya no s’ha quedat sola rebutjant les decisions del ministre d’Hisenda (País València i les Illes Balears també l’han rebutjat) ; alhora que ha criticat que un govern en funcions pugui fixar l’objectiu de dèficit de les autonomies pels propers quatre anys.