Junqueras ofereix a Mas una llista única sense polítics pel 27-S

0
Junqueras ofereix a Mas una llista única sense polítics pel 27-S

Junqueras ofereix a Mas una llista única sense polítics pel 27-S

El ‘president’ afirma que la seva proposta a les entitats no trenca cap acord

El órdago a noies llançat per Artur Mas fa 15 dies, quan va proposar a les entitats sobiranistes que confeccionessin una llista de la societat civil que ell podria liderar o no i en la qual, és més, podria estar o no estar, va ser respost ahir per Oriol Junqueras amb un órdago a grans. El republicà, en una entrevista en Onda Cero, va posar damunt de la taula la possibilitat que les entitats realitzessin una llista exclusivament composta per personalitats de la societat civil. Sense presència dels partits, encara que amb tot el suport logístic de les forces. Evidentment, en aquesta llista no pertocaria per al mateix Junqueras, però tampoc per a Artur Mas.

“L’important no és el futur polític personal, que és irrellevant al costat del futur d’aquest país i al costat que s’aconsegueixi el suport suficient per avançar cap a la independència“, va dir en antena. A més, l’eventual Govern que pogués sortir d’aquesta llista seriosa de transició fins que es fessin nous comicis constituents.

Junqueras, que explícitament va rebutjar un Govern amb Podem, donada la seva posició no independentista, va asseverar que, amb tot, la seva preferència segueix sent la d’ajustar-se al pacte pel 27-S signat el 14 de gener entre CiU, ERC i les tres principals entitats. Si ben públicament ERC no ha criticat la proposta de Mas, de portes endins es considera que el pla del president suposa saltar-se a la torera el signat aquest 14 de gener. El que els republicans han repetit com un mantra des que aquest diari fes públic l’annex secret als acords és que «ERC confia en la bona fe de tots els que van signar aquest acord i que aquest es complirà» rigorosament.

Una apel·lació a la bona fe que va ser presa al vol per Artur Mas, ahir, de viatge a Brussel·les per a un acord amb la regió de Flandes. Va defensar el president la seva proposta de convidar a les entitats sobiranistes a elaborar una llista de «unitat nacional» pel 27-S i va reiterar que això no implica «trencar» els seus pactes amb ERC. “No es trenca gens en absolut. Encara que hi hagi qui el vulgui explicar així de mala fe”, va sentenciar Mas. El quid està en què, segons explica el líder de l’Executiu català, va convida als partits sobiranistes a arribar a una coalició en la qual també podria participar la societat civil. “Com sóc complidor, ara no li demano a ERC una coalició, solament convido a les entitats sobiranistes a promoure candidatures unitàries”, va asseverar.

Sobre la manida neutralitat de les entitats, Mas va dir que estava fora de perill puix que “les entitats convidaran a qui vulguin. No solament a mi o a CDC -va afegir-, perquè tenen sentit d’obertura, són transversals”.

El líder d’ERC aposta pel pacte de gener, però s’obre a una candidatura civil

També el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, va mantenir ahir el discurs de salvaguarda de la neutralitat i de la transversalitat de la seva entitat, sigui el que sigui el resultat de la consulta interna del cap de setmana vinent. «Que ningú es preocupi, la ANC no trencarà la transversalitat per donar suport a a un sol partit».

Sànchez es va comprometre a complir el pacte signat per partits i entitats al gener. Això sí, va considerar que la proposta formulada pel president Mes “obre un escenari diferent” que passaria perquè les entitats impulsen una llista i ofereixin després als partits sumar-se a la mateixa, però això no significa que l’ANC vagi a prestar el seu suport a un sol partit si la resta no se sumen.

És a dir, un oferiment general a totes les forces, i si solament se sumeix, per posar un exemple, CDC ( ni ERC, ni la CUP), això no significaria, segons el líder de l’Assemblea -en un molt elaborat argument-, que l’ANC va amb Convergència. “La línia vermella segueix estant en el mateix lloc, que ningú es preocupi, estem per sumar, no per dividir”, va insistir Sànchez.