El vicepresident del Govern català i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, ha afirmat que és possible que la Generalitat declari unilateralment la independència si el Govern central prohibeix la celebració del referèndum.

Ho ha dit en l’esmorzar-debat Moment Zero amb l’economista Xavier Sala i Martin, que ha defensat que, si l’Estat no permet celebrar el referèndum, la Generalitat pot proclamar la independència de manera unilateral si es té en compte el resultat de l’únic referèndum que va poder fer-se, en referència al 9N.

Junqueras ha respost que aquesta possibilitat està al seu programa electoral de les passades eleccions autonòmiques, com a clàusula de desbloqueig, i ha afegit: “Som partidaris sempre de respectar els compromisos que tenim”.

En qualsevol cas, ha apel·lat a la unitat institucional i a la mobilització social -que ha qualificat d’imprescindibles- per “celebrar i guanyar” el referèndum sobre la independència de Catalunya, i ha afirmat no tenir la percepció que s’hagin tirat els plats pel cap entre partits per l’enregistrament filtrat del coordinador organitzatiu del PDeCAT, David Bonvehí.