Junqueras xifra en 650 milions el cost de rebaixar l’IRPF

0
junqueras referèndum unilateral
Oriol Junqueras, a la Generalitat | Foto: Europa Press

El vicepresident econòmic de la Generalitat creu que ha de ser el Parlament el que decideixi com gestionar la política fiscal

El vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, ha xifrat en 650 milions d’euros l’impacte que tindria per a les arques de la Generalitat rebaixar l’IRPF a les rendes mitjanes i baixes -inferiors a 30.000 euros-, i ho ha equiparat de manera que recaptaria l’impost sobre els dipòsits bancaris, anul·lat pel Tribunal Constitucional després d’un recurs del Govern espanyol.

Així ho ha manifestat aquest dijous davant dels mitjans en la visita institucional que ha realitzat a l’Ajuntament de Sabadell, on ha assegurat que amb l’impost als dipòsits bancaris es podria reduir “el diferencial” entre el que paguen les rendes mitges i baixes a Catalunya i a la resta d’Espanya, ja que suporten una pressió fiscal del 12% i el 9,5%, respectivament.

Ha argumentat que comptant amb aquests ingressos es podria “compensar gairebé íntegrament tota aquesta rebaixa” de l’IRPF, i ha constatat que l’objectiu de la Conselleria d’Economia és rebaixar la pressió fiscal a la rendes mitges i baixes de Catalunya.

Ha fiat la possibilitat d’aconseguir-ho al “context general”, fent referència a l’actitud del Govern espanyol respecte als intents de la Generalitat d’aconseguir ingressos a través d’impostos.

En aquest sentit, ha exemplificat que seria possible rebaixar l’IRPF “si el Govern espanyol no torpedinés constantment, sistemàticament, totes les propostes que fa el Parlament de Catalunya”.