Junts pel Sí i la CUP critiquen la persecució política de l’Estat

0

JxSí i CUP han criticat “la persecució política” vigent a l’Estat durant la comissió d’Exteriors del Parlament mentre s’abordava una proposta de resolució sobre la detenció de dirigents de l’oposició política a Malàisia.

La proposta, defensada pel diputat del PSC, Ferran Pedret, volia posar el focus en les detencions de novembre de membres de la Coalició per a unes Eleccions Netes i Justes, que ha qualificat d’intents d'”intimidació a activistes i defensors dels drets humans”, malgrat recordar que ja han estat posats en llibertat.

En el torn de paraula dels diputats, Jordi Sendra (JxSí) ha lamentat aquestes detencions i ha afegit: “Mirem molt lluny, a Malàisia, per persecucions polítiques quan estem patint aquí judicis i penes polítiques”.

Sendra s’ha referit a les inhabilitacions de l’expresident de la Generalitat Artur Mas i dels exconsellers Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau per impulsar el procés participatiu del 9N, i a les causes obertes contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i altres membres de la Mesa de la Cambra pel procés independentista.

“A Malàisia es persegueix els líders de la Coalició per a unes Eleccions Netes i Justes i aquí s’inhabilita per un referèndum. A Espanya la persecució política persisteix”, ha lamentat el diputat de JxSí.

El diputat del PP Fernando Sánchez ha defensat que a Espanya hi ha un Estat de dret que emana de la voluntat ciutadana i cristal·litza en unes lleis democràtiques: “El que decideix saltar-se les lleis comet una infracció, en això consisteix l’Estat de dret”.

Carles Riera (CUP) ha replicat que històricament els progressos s’aconsegueixen trasgredint els marcs legals anteriors: “Estem donant la raó a la història i esperem que la història ens doni la raó”.

La diputada de Cs Susana Beltrán ha recordat que el cas de Malàisia es diferencia del cas espanyol en el fet que “no és un sistema de garanties”, encara que com la resta de grups han votat a favor de proposta de resolució.

El diputat de SíQueEsPot Joan Josep Nuet ha assumit que es mira Malàisia com un dels “tigres asiàtics” per la seva capacitat econòmica, però ha advertit que no cal perdre de vista la falta de llibertats en aquest tipus de països.