El jutge del 9-N demana una excedència i el substitueix un conservador

0
Artur Mas
Artur Mas | Foto: Europa Press

El magistrat José Francisco Valls, del TSJC i membre de la conservadora Associació Professional de la Magistratura ocuparà el lloc de Joan Manuel Abril a partir d’ara

El jutge que fins ara investigava la causa del 9-N, Joan Manel Abril, ha demanat una excedència voluntària i el seu lloc l’ocuparà José Francisco Valls, magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i membre de la conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM)

Abril abandona de manera voluntària la seva carrera judicial per tornar a la càtedra de Dret Civil de la UAB i “desenvolupar de manera adequada” la presidència del Tribunal Superior de Justícia d’Andorra. Aquesta excedència l’ha sol·licitat al Consell General del Poder Judicial (CGJP) després de deixar quasi acabada la instrucció oberta a l’expresident de la Generalitat Artur Mas i a les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega per desobeir la suspensió del Tribunal Constitucional i seguir endavant amb la consulta no vinculant del 9-N.
El mateix TSJC ha dit que José Francisco Valls instruirà aquesta causa però no podrà formar part d’aquella que els jutgi, ja que el mateix Tribunal Superior li ha adjudicat els casos penals que estaven en mans del seu predecessor fins ara. La resta de casos civils, segons el reglament, s’hauran de repartir entre els magistrats de la secció civil del TSJC.

La feina de Valls serà, llavors, resoldre si veu motius o no per enviar la causa del 9-N a judici. A més, el Tribunal Suprem ha demanat també que s’investigués al candidat de CDC al Congrés, Francesc Homs, per desobeir al Tribunal Constitucional per les mateixes raons.

El cessament del magistrat Joan Manel Abril es farà efectiu el proper 1 de juliol, per la qual cosa seguirà exercint fins aquell dia com a jutge de la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.